Biztosítást kínál az Exim az orosz embargó miatt

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 08. 25. 11:52

Bizalmatlanság tapasztalható az orosz piaccal szemben, a magyar exportőrök biztosítással védik magukat az unió és Oroszország között megromlott gazdasági kapcsolatok miatt – mondta Nátrán Roland, a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (Mehib), közös néven az Exim vezérigazgatója az MTI-nek.

gyumolcs2

Nátrán Roland elmondta, a nagy gyógyszergyártók, például a Richter és az Egis is Mehibes biztosítással kezeli a mostani helyzetben megnövekedett kockázatokat.

Hozzátette: a gyógyszeriparhoz hasonlóan több olyan embargóval nem érintett ágazat is van, amelynek szereplői biztosítják az árbevételüket, mert ha a szerződés szerint a szállítást követően a másik fél nem fizet, a biztosító helytáll, s ez még “békeidőben” is hasznos.

A vezérigazgató hozzátette: alapvetően a mezőgazdasághoz kapcsolódó ágazatok, a mezőgazdasági gépgyártás, a feldolgozott mezőgazdasági termékek exportőrei és a gépipar szereplői tartanak a piaci hangulatváltozás következményeitől.

Közülük több kis- és középvállalkozás (kkv) keres új lehetőségeket Európa más országaiban, vagy akár Ázsiában. A piacra lépés finanszírozásában tud ezeknek a vállalkozóknak segíteni az Eximbank, mert a piaci hitelekhez képest harmad akkora kamattal vehetnek fel öt, kivételes esetben tíz évre hitelt az Eximbanktól – tette hozzá Nátrán Roland.

A kkv-k új piacokra való belépését a külgazdasági minisztériumhoz tartozó szervek is segíthetik.

A vezérigazgató elmondta, bár az Eximbank portfóliójában jelentős részt képvisel az Oroszországba irányuló export finanszírozása, nincs közvetlen tapasztalatuk az oroszországi embargó hatásairól.

Az Eximbank, jogszabályi kötelezettségéből adódóan, nem finanszírozhat fegyverkereskedelemmel kapcsolatos tevékenységet és – az embargó által most éppen érintett – mezőgazdasági termékek exportját sem, így csak áttételesen, a gazdasági-társadalmi kapcsolatok romlásában és a növekvő bizalmatlanságon keresztül érzi az embargó hatását, azt, hogy egyre több magyar, exportra termelő cég köt rövid lejáratú biztosítást – mondta a vezérigazgató, aki megjegyezte: az ukrán válság kezdete óta még nem fordult elő olyan, hogy az orosz fél ne fizetett volna.

Az állami tulajdonban lévő Eximbank és a Mehib a magyar exportőrök számára biztosít finanszírozási és biztosítási konstrukciókat, szolgáltatásokat. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink