Biztos pontok a bizonytalanban…

Szerző: Kátai Ildikó Dátum: 2022. 08. 28. 09:10

… ahogy még májusban látták a szakértők. A gazdasági környezet változásaira adott lehetséges válaszok kerültek terítékre május 26-án a Business Dinneren, az FMCG magas szintű vezetői találkozójaként számon tartott szakmai eseményen.

Képen (balról jobbra): Krizsó Szilvia moderátor, dr. Felsmann Balázs, a Magyar Energiakereskedők Szövetségének elnöke, dr. Surányi György közgazdász, az MNB korábbi elnöke, dr. Balázs Péter közgazdász, korábbi külügyminiszter, Hermann Zsuzsanna, a Trade magazin ügyvezető-főszerkesztője

A Hungexpo új Kongresszusi Központjában közel 70 fő, köztük a Lánchíd Klub számos tagja, gyűlt össze, hogy a második negyedéves bejelentések tükrében a globális, európai és magyar makrogazdasági jellemzőket áttekintsék.

Világtrendek hullámain

A szakmai beszélgetés moderátora Krizsó Szilvia volt, aki bevezetőjében azt kérte a vendégektől, hogy biztató dolgokat mondjanak, a közönségtől pedig azt, hogy legyenek aktívak. A kerekasztal-eszmecsere résztvevői dr. Balázs Péter közgazdász, korábbi külügyminiszter, dr. Felsmann Balázs közgazdász, energetikai szakértő, korábbi szakállamtitkár, a Magyar Energiakereskedők Szövetségének elnöke és dr. Surányi György közgazdász, egyetemi tanár, az MNB korábbi elnöke voltak.

A beszélgetés kitért többek közt az infláció és a forint romlásának okaira és következményeire, régiós és európai vonatkozásaira. Dr. Surányi György elemezte a kormányzat költségvetési irányváltását, a túlkeresletet, az inflációt és a külső egyensúly erőteljes romlását.

Az energiaellátás kapcsán szó esett az ellátás akadozásának lehetőségeiről és az áruhiány negatív hatásairól, valamint a lehetséges megoldásokról is. Dr. Balázs Péter kitért a szövetségi rendszerek, a NATO és az EU aktivizálódására, a határunkon dúló háború kimeneteli lehetőségére, és azok súlyos következményeire.

Komplex hatások

A fogyasztás visszafogására több példa említésre került a nemzetközi szinten is jelentkező háborús hatások tükrében, különös tekintettel a mezőgazdasági terményellátásra, valamint a gáz- és áramellátásra. Dr. Felsmann Balázs beszélt a különadók hatásáról az energiaszektorra vonatkozóan, valamint a megújuló energiaforrások támogatásának átalakításáról.

A jövedelmek reálértéke csökkenésének a piac szereplőire és a fogyasztási szerkezetre gyakorolt lehetséges hatásait is áttekintették a kerekasztal résztvevői. Előrevetítették az MNB várható intézkedéseit és előrelátható következményeit, a kamatok és árfolyamok alakulását, a bankszolgáltatások drágulását, a költségvetési hiány növekedését, a GDP növekedésének lassulását is.

A közönség soraiból érkező kérdésekre válaszolva a szakértők kifejtették véleményüket arról, hogy mely területeket érintheti legsúlyosabban az EU-s támogatások esetleges visszatartása, a különadók terhei és a további megszorítások.

Az élénk diskurzus kisebb csoportokban a vacsora alatt is folytatódott. //

Ez a cikk a Trade magazin 2022.08-09. 159. oldalán olvasható.

Kapcsolódó cikkeink