Biztonságosabbá teszi az értékesítést a szentesi paprika hungarikum címe
Biztonságosabbá teszi a magas beltartalmi értékekkel rendelkező szentesi paprika értékesítését, hogy elnyerte a hungarikum címet – közölte Ledó Ferenc, a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének (DélKertTÉSZ) alapító elnöke.

Hungarikum lett a szentesi paprika, fotó: Szentesi Mozaik
A szakember szerint a hungarikum cím lehetőséget ad a 150 éves termesztési hagyományokkal rendelkező szentesi paprika ismertségének növelésére.
Az első bolgárkertész családok 1875-ben telepedtek le Szegváron, leszármazottaik még ma is a településen élnek. Technológiájukat átvették a helyi kertészek is, és sok generáción keresztül adták át tudásukat, a paprikatermesztés pedig több száz családnak biztosított megélhetést a térségben – mondta.
Először az 1957-ben megalakult szakszövetkezet, 1960-tól pedig az Árpád Zöldségtermelő Szövetkezet fogta össze a kertészeket, 1974-ben pedig létrejött korai zöldségtermesztési rendszer. A paprikatermesztésnek a termálvizes-fűtés adott lendületet. 1964-ben fúrták az első termálkutat Szentes térségében mezőgazdasági célra, Európa legnagyobb termálvízzel fűtött telepét pedig 1979-ben adták át – ismertette.
A szentesi paprika 2014 februárjában kapta meg a földrajzi árujelző elismerést. A hungarikum cím pedig óriási kihívást jelent majd a következő időszakra a legkisebbtől a legnagyobb termelőig, újabb innovációkra kényszerít a tagságot és a szövetkezetet is – hangsúlyozta Ledó Ferenc.
A 2002-ben létrejött DélKertTÉSZ az alapítás után két-három évvel döntött úgy, hogy nem a szabadpiac, hanem az áruházláncok irányába felé fordulnak. Termékeik egységesen teljesítik a magas minőséget, felelnek meg a szigorú élelmiszer-biztonsági követelményeknek és nyomon követhetőségnek – tudatta Nagypéter Sándor a szövetkezet elnöke.
A tagság által termelt paprika mennyisége 6 ezerről 13 ezer tonnára nőtt, az ebből származó árbevétel pedig eléri a 6,5 milliárd forintot. Az immár hungarikumnak számító szentesi paprikát – ide tartozik a fehér töltenivaló (TV), a hegyes erős, a kápia és paradicsomalakú paprika – a vevők hazai és külföldi áruházláncokban Közép-Kelet-Európában és Németországban is megvásárolhatják. Az export nagysága már eléri a 2 milliárd forintot – közölte az elnök. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Európa éléskamrája sivataggá válhat
Spanyolország mára Európa vezető zöldség- és gyümölcstermelője lett, de agrársikereit…
Tovább olvasom >Zöldség-filharmonikusok – A nap videója
Hogyan szól az uborka? Milyen hangot ad a répa? Az…
Tovább olvasom >AM: új szintre lépnek a magyar-georgiai agrárkapcsolatok
A mezőgazdaság területén különösen fontos az együttműködés, hiszen Magyarország tapasztalata…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >