Biztonságos a magyar tojás

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 08. 25. 11:40

Elhatárolódik a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség) intéző bizottsága azoktól a közelmúltbeli magyarországi esetektől, amelyeknél a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kimutatta, hogy egyes hazai tojástermelők nem engedélyezett rovarirtó szert (fipronilt) használtak fel. A Tojásszövetség tájékoztatja a fogyasztókat, hogy a magyarországi étkezésitojás-termelés továbbra is biztonságos. Az intéző bizottság tagjai ennek igazolására maguk kezdeményezik, hogy a Nébih ellenőrzést folytasson le náluk, és ennek vállalására biztatják a szövetség többi tagját is.

Továbbra is biztonságos a magyar étkezésitojás-termelés – hangsúlyozza a Tojásszövetség. A szervezet intéző bizottsága elhatárolódik azoktól az esetektől, amelyeknél a Nébih vizsgálatai megállapították, hogy egyes hazai termelők nem megengedett rovarirtó szert, fipronilt alkalmaztak. A Nébih közelmúltbeli vizsgálatai négy termékben mutatták ki a fipronilt a megengedett határérték feletti mennyiségben.


A Tojásszövetség hangsúlyozza, hogy a hazai tojástermelők döntő többsége csak olyan szereket használ fel, amelyek engedélyezettek és biztonságosak. A Nébih-listáján ma több mint 950 tojástermelő vállalkozás szerepel, amelyek közül 120 tagja a Baromfi Termék Tanácsnak (BTT), illetve a Tojásszövetségnek is. A tojástermelők az étkezési tojásokat továbbra is úgy állítják elő, hogy maradéktalanul betartják az élelmiszerbiztonsági követelményeket, így fogyasztók szempontjából is teljesen biztonságos módon működnek.

A szövetség intéző bizottságának tagjai ennek alátámasztására úgy döntöttek, hogy önként kezdeményezik a Nébihnél, hogy a hivatal hatósági ellenőrzést folytasson le vállalkozásaiknál. Az intéző bizottság arra biztatja a szövetség többi tagját is, hogy szintén önként kezdeményezzenek Nébih-vizsgálatokat saját gazdaságaikban.

Kapcsolódó cikkeink