Biztonságos karácsonyi vásárlás az interneten

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 12. 07. 11:16

A G Data vírusirtógyártó friss felmérése szerint akár 2,5 millió magyar vásárolhat idén karácsonykor az interneten keresztül. Közöttük több mint félmillióan vannak azok, akik kipróbálhatnak új, még ismeretlen boltokat is. A cég arra figyelmeztet, hogy érdemes betartani a biztonságos online vásárlás szabályait.

A G Data felmérésének eredményei szerint idén karácsonykor 720 ezer magyar internetező biztosan rendel majd ajándékot valamelyik webáruházból, de az online vásárlók száma akár a 2,5 milliót is meghaladhatja. Noha a legtöbben még mindig utánvéttel fogják kifizetni a megrendelt termékeket, már több mint hatszázezren vannak azok, akik a kártyás vásárlás mellett döntenek, ha ajándékot rendelnek.

A G Data magyarországi kommunikációs vezetője, Petrányi-Széll András szerint az internetes vásárlás kényelmes és megbízható, de ugyanakkor fontos betartani néhány szabályt. A szakember az alábbi 8 tanácsot adja azoknak, akik valamelyik webáruházban szeretnék megvásárolni a karácsonyi ajándékokat:

– Ha regisztrálni kell egy boltba, érdemes egy új, csak itt használt jelszót választanunk. A jelszó legyen biztonságos: álljon legalább 10 karakterből, tartalmazzon kis- és nagybetűket, valamint számokat és írásjeleket.

– Figyeljünk arra, hogy milyen személyes adatokat adunk meg a vásárlás során.

– Az online vásárlás során ne olyan bankkártyával fizessünk, amelyik a fő bankszámlánkhoz kapcsolódik. Egy hitelkártya használata, a PayPal-os fizetés, a virtuális internetes bankkártya vagy az utánvétel biztonságosabb megoldást jelent.

– Ne vásároljunk olyan számítógépről, melyet nem véd frissített, jogtiszta vírusirtó szoftver, ami védelmet nyújt a kémprogramok ellen. Figyeljünk arra is, hogy az operációs rendszerünket frissítsük.

– Ne vásároljunk mások számítógépéről, nyílt vezeték nélküli hálózaton keresztül, vagy olyan androidos eszközről, melyen ellenőrizetlen forrásból származó szoftverek vannak.

– Óvatosan fogadjuk az e-mailben érkező akciós ajánlatokat. Az adathalász levelek sokszor megdöbbentő módon hasonlítanak a boltok hírleveleire. Ha e-mailben kapunk karácsonyi ajánlatot, mindenképpen győződjünk meg arról, hogy a link valóban a már ismert bolt honlapjára vezet.

– Ha egy új webáruházban vásárolnánk meg egy terméket, keressünk rá a bolt nevére az interneten és a fórumokban. Ha túl sok reklamációt találunk, inkább ne vásároljunk az oldalon.

– A vásárlás előtt mérjük fel, hogy az adott boltot el tudjuk-e érni szükség esetén telefonon, illetve van-e mód a személyes reklamációra. Lehetőleg ne vásároljunk olyan kisebb kereskedőtől, amelyik csak az interneten keresztül érhető el.

A kutatást a G Data vírusirtócég megbízásából az NRC piackutató végezte 2012 novemberében, ezer internetező megkérdezésével. Az adatok a magyar 18-75 éves internetező lakosságra reprezentatívak, nem kor, végzettség és lakóhelytípus jellemzők alapján.

Kapcsolódó cikkeink