Biztató hójelentés

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 01. 21. 12:01

A kedvezőtlen időjárás miatt tavaly, az előző évhez képest mintegy két százalékkal nagyobb területen, ám az előző évinél 25 százalékkal kevesebb gabona termett – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A tavalyi tetemes terméskiesés miatt az idén nagyobb figyelem kíséri az őszi vetéseket, hiszen köztudott, hogy az élelmiszerárakat mindig is jelentős mértékben a gabonák ára alakítja.

A mostani vetésnek nem árt a héten változékonyra forduló időjárás, hiszen hétfőn már az ország déli részén már tavaszias melegben olvadozik a néhány napja lehullott hó.

Vancsura József , a Gabonatermelők Országos Szövetségének elnöke szerint a hirtelen jött meleg nem árt a zsenge növényeknek, és a nedvességhiányos talajba legalább beszivárog a hólé a mélyebb rétegekbe is. Az agrometeorológusok szerint a talaj felső félméteres rétegében – Szolnok környékének kivételével –a talaj nedvességgel telítettségének mértéke mindenütt megközelíti a száz százalékot. Az elnök elmondta azt is, hogy az olvadó hó alatt lapuló búzavetés minősége jó.

Az őszi vetésterület nagysága egyébként elmarad az elképzelttől. A gabonafélék vetésterülete egymillió 462 ezer hektár, de ez 2011-es esztendőben vetettnél négy százalékkal, az elmúlt öt év átlagánál pedig három százalékkal nagyobb.

A KSH friss adatai tavaly a megtermett búza termésmennyisége 3 százalékkal csökkent az előző évhez képest és valamennyi fontosabb őszi betakarítású növény termésmennyisége elmaradt az előző évitől. Kukoricából 4741 ezer tonnát, az utóbbi évek egyik legalacsonyabb termését takarították be. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink