Bisnode: tovább csökken a cégek száma

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 08. 11:20

Negyedik éve folyamatosan gyengül a cégalapítási kedv Magyarországon, amelynek eredményeként 2015-ben az előző évinél 16 százalékkal kevesebb, alig 25 ezer új vállalkozás alakult – hívja fel a figyelmet a Bisnode nemzetközi cégminősítő.

iroda

Az MTI-hez pénteken eljuttatott Bisnode elemzésben szerepel: az új cégek alakulásának csökkenése mellett az elmúlt években egyre nagyobb számban törölnek társas vállalkozásokat, ami ugyancsak kedvezőtlenül befolyásolja a működő cégek számának alakulását. 2015-ben több mint 50 ezer cég szűnt meg, ami 20 százalékkal, 9200-zal több, mint az előző évi érték. A Bisnode adatai szerint 2014-ben még közel 536,9 ezer társas vállalkozás működött Magyarországon, míg jelenleg 527,5 ezer.

A csökkenő trend ellenére akad néhány iparág, ami az országos átlagon felül teljesített. Az ingatlan szektorban 6,6 százalékkal nőtt az új alapítású cégek száma 2015-ben, ám ez még így sem tudta ellensúlyozni a megszűnéseket, ami végül 1,23 százalékos cégszám-csökkenést eredményezett. A működő cégek számát tekintve alig néhány ágazat – a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a vegyipar – zárta magasabb cégszámmal az évet, és ők ezek is csak minimális – 1 százalék alatti – növekedést tudtak felmutatni.

Legnagyobb arányban a textiliparban, a nagykereskedelemben, a papíriparban és az építőiparban csökkent a cégek száma, mely meghaladta a 3 százalékot.

Az elemzés szerint a cégek számának csökkenése várhatóan 2016-ban is folytatódik, de a csökkenés üteme lelassul. A cégalapítási szabályok szigorítása – szigorodó jegyzett tőkekövetelmények – továbbra sem kedvez a vállalatalapítási kedv javulásának, ugyanakkor elősegíti egy tőkeerősebb gazdaság, pénzügyileg stabilabb vállalati szféra kialakulását – írták. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink