Bisnode: tíz év alatt van a hazai cégek átlagéletkora

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 11. 25. 12:02

A jelenleg működő magyarországi cégek átlagos életkora 9,63 év; a legnagyobb magyar vállalatok is csak 14-15 év körüliek átlagosan – derül ki az üzleti információs szolgáltató Bisnode-csoport elemzéséből.

bisnode

A Bisnode az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében kiemeli: a jelenleg a világ 500 legértékesebb vállalatának átlagos kora alig 20 év, a 60-as évek előtt azonban még több mint 60 év volt az átlagos kor. Az évek során tehát újabb és újabb szereplők léptek be a legnagyobbak közé, és hosszú ideje működők kerültek ki onnan. A jövőben további csökkenés várható, 2030 körül csak 12 év körül mozog majd a legnagyobbak átlagos életkora is.

Magyarországon már most jóval kisebb a működő cégek átlagos életkora, mint a nemzetközi szinten. Nálunk a 250-nél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatok átlagos kora is alig haladja meg a 15 évet.

A mérettel egyenes arányosan nő a cégek kora, ami nem meglepő, mivel nagyobb cégméret eléréséhez több évre van szükség. A 10 fő alatti cégek átlagos életkora 10 év körül van, az 50 fő felettieké megközelíti a 14 évet – közölte a Bisnode.

A jelenleg működő vállalkozások 0,7 százaléka, mintegy 4000 cég alakult a rendszerváltás előtt, azaz csak ennyi cég haladta meg a 24 éves kort. A 15 évnél idősebb kort is csupán a működő társaságok negyede érte meg, azaz Magyarországra egy relatíve fiatal cégszerkezet jellemző az elemzés szerint.

Megyei bontásban Tolna megyében működnek a legidősebb cégek, míg Hajdú-Biharban a legfiatalabbak, nagy különbségek azonban megyénként nincsenek. Pest megyére és Budapestre inkább a fiatalabb vállalkozások jellemzőek.

A Bisnode szerint ma már nem lehet az alapján megítélni egy vállalkozás megbízhatóságát, hogy mennyi ideje működik a piacon. Számos egyéb tényező közrejátszik abban, hogy egy cég mennyire kockázatos, milyen valószínűséggel fogja számláját kifizetni. Egy vállalkozás stabilitásának vizsgálatakor érdemes megnézni a korán kívül pénzügyi teljesítményét, számlafizetési szokásait, az iparághoz viszonyított pénzügyi adatait és egyéb tényezőket is – áll a közleményben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink