Bisnode: mélyponton a cégek bedőlési indexe

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 08. 03. 11:15

A kényszertörlések száma több mint harminc, a felszámolásoké csaknem húsz százalékkal esett vissza az első fél évben az egy évvel korábbihoz képest, így a működő cégek mindössze 1,67 százalékát érintette bedőlés, ami csaknem egy százalékpontos csökkenés – derült ki a Bisnode cégminősítő felméréséből. A kockázatosság is csökkent minden szektorban.

iroda

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott tájékoztatás szerint a bedőlési index az elmúlt 12 hónapban indított csőd- és felszámolási eljárások számát viszonyítja a működő cégek számához.
Keleti József, a Bisnode cégcsoport országmenedzsere a közlemény szerint kiemelte, a legnagyobb bedőlési arány 2014 végén jellemezte a cégeket, akkor a mostani szint csaknem kétszeresét, 3,24 százalékot mértek, 2014 végétől a bedőlési index folyamatosan csökken.
Az első hat hónapban tovább csökkent a felszámolások és a kényszertörlések száma, de míg a tavaly ilyenkor a felszámolások aránya 37,6 százalékkal csökkent a 2014-es bázishoz képest, addig most a csökkenés mértéke 19,3 százalékra esett vissza. A kényszertörlések száma a 2014-es – több, mint 42,5 ezres – csúcsról 2015-re 22,42 százalékkal, 2015-ről 2016 első félévére 34 százalékkal mérséklődött.
A csődeljárások továbbra sem gyakoriak Magyarországon, idén az első félévben 24 új csődeljárást regisztráltak – írta a Bisnode.
A végelszámolások száma csaknem húsz százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest, június végére megközelítette az öt és fél ezret. Ugyan a második negyedévben mindössze 5,8 százalékos emelkedés volt a frissen indított végelszámolások számában, az első negyedév harminc százalékot meghaladó növekedése miatt még így is ekkora kumulált növekedést regisztrált a Bisnode.
Az ágazatok közül továbbra is a vendéglátóipar a legkockázatosabb, azonban itt csökkent a legnagyobb mértékben, több, mint 2 százalékponttal a bedőlési arány, 3,09 százalékra. Az építőipar maradt a második legkockázatosabb terület, ám itt is jelentős, 1,76 százalékpontos javulás volt az elmúlt évhez képest. Harmadik lett a tavalyi ötödik helyezett fafeldolgozás, megelőzve ezzel a nagykereskedelmi szektort – derült ki a felmérésből.
A legkockázatosabb megyék az ország keleti felén találhatóak, közülük is kiemelkedik Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. Heves megye kockázatossága jócskán nőtt az utóbbi időszakban, míg egy éve 3,64 százalékkal a második legkockázatosabb megye volt Szabolcs-Szatmár-Bereg után, addig az elmúlt hónapokban az egyetlen 4 százalék feletti bedőlési indexű megyeként átvette a vezetést. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ezzel szemben az egy évvel ezelőtti 4 százalékról 2,81-re mérséklődött a bedőlési index mértéke – áll a tájékoztatásban. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink