Bisnode: csökkentek a felszámolások

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 07. 06. 11:11

Folytatódott a felszámolások, kényszertörlések és végelszámolások csökkenése az idei év első negyedévében – közölte a Bisnode Magyarország Kft. az MTI-vel.

iroda

A negyedéves elemzés szerint a kényszertörlések és felszámolások 2015 óta megindult látványos mérséklődése folytatódott, és 2017 első negyedévében már a végelszámolások mennyiségében is 5,16 százalékos csökkenés volt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Ez pozitív, mivel 2016-ban még 782-vel több cég került végelszámolás alá az év első három hónapjában, mint 2015 azonos időszakában. Az első negyedévben 13 új csődeljárás indult, ami közel azonos az egy évvel korábban mért számadattal.
A Bisnode elemzése szerint látványos a felszámolási eljárás alatt lévő cégek évről-évre hasonló ütemű csökkenése: 2017 első negyedévben 27,63 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A kényszertörlések csökkenése is jelentős, a 2014-es 9697 céghez képest idén a korábban mért rekordérték felét sem érte el. A pozitív tendencia várhatóan folytatódik – írták.
Az első negyedévben ugyanaz a 10 iparág volt a legkevésbé kockázatos, mint egy éve. A humán-egészségügyi, szociális ellátás, a közigazgatás és védelem, az oktatás, illetve a mezőgazdaság változatlanul a legkevésbé kockázatos iparágak Magyarországon.
A 10 legnagyobb bedőlési arányt mutató iparágak közé került a 10. helyre idén a vegyi anyag, gyógyszer termékek gyártása, ami tavaly még csak a 21. volt. A negatív listán szerepel a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, az építőipar, a gépjármű kereskedelem és javítás, szállítás, raktározás, fafeldolgozás, és a textilipar is. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink