Birtokba vették Magyarország legfenntarthatóbb raktárcsarnokait az első bérlők

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 06. 21. 09:54

Megnyitotta a legszigorúbb fenntarthatósági normák szerint épült első két raktárcsarnokát Fóton és Maglódon az ipari ingatlanfejlesztő HelloParks. Az épületekben, amelyek közül az egyik kifejezetten a városi logisztikai igények kiszolgálására készült, már összesen közel 18 ezer négyzetméternyi terület bérlésére szerződött le hat vállalkozás a fejlesztővel. A két és fél éves HelloParks kész épületportfóliója ezzel már 150 ezer négyzetméterre nőtt, amelyet még az idén 250 ezer négyzetméterre növel a vállalat.

A 46 ezer négyzetméteres maglódi MG3

Folyamatosan költöznek be a bérlők a HelloParks két új raktárcsarnokába, amelyeket az idei év első negyedévében adott át a fejlesztő. A 46 ezer négyzetméteres maglódi MG3 januárban, míg a 26 ezer négyzetméteres fóti FT6 márciusban kapta meg a használatbavételi engedélyt, a csarnokok területének negyedére pedig már megvannak az első leszerződött bérlők. A Loginvent Zrt. és a WELL PACK Hungária Kft. az MG3-ban összesen 10.000 m2 területre írt alá szerződést, míg a Beta Hungary Kft., a Keber Germany Precision Machinery Kft., a KOPOS ELEKTRO Kereskedelmi és Gyártó Kft. és a Serveone Hungary Kft. az FT6-os City Flex épületben összesen 7.600 m2 területet bérel tevékenységéhez.

Az MG3 ipari csarnok bérlői az elsők Magyarországon, akik a BREEAM fenntarthatósági szabvány New Construction kategóriájának legmagasabb, Outstanding minősítése szerint épült raktárcsarnokot vehetnek birtokba. Ez a rendkívül szigorú szabályok figyelembevételével végzett épületkivitelezés mellett többek közt azt jelenti, hogy a csarnok irodahelyiségei nulla primer energiafogyasztás mellett üzemelnek majd a tetőre telepítendő napelemeknek köszönhetően. Az elkészült létesítményben emellett alapfelszereltség az energiatakarékos LED világítás, és az energiahatékony gépészet. Az épületet övező közterületeken smart-ready lámpák világítanak, a károsanyagkibocsátás-mentes közlekedést pedig elektromosautó-töltők és a mobilitást segítő elektromos golfautók biztosítják. Világszinten az épületek kevesebb mint 3 százaléka kapja meg az Outstanding minősítést, Magyarországon ipari épületet ebben a kategóriában jelenleg csak a HelloParks épít.

A szintén a BREEAM Outstanding minősítésnek megfelelően fejlesztett FT6 a HelloParks első City Flex típusú raktára, amely kialakítása révén kisebb, akár ezer négyzetméter terület bérbeadására teszi alkalmassá az épületet. Az egyik oldalon kizárólag drive-in, a másik oldalon dokkoló és drive-in kapukkal rendelkező épület az alacsonyabb belmagassága és kisebb mérete miatt jobban megfelel a városi logisztikát és könnyűipari gyártást, illetve összeszerelést végző vállalkozásoknak.

A minél magasabb energiahatékonyságot támogatja a HelloParks saját fejlesztésű mobilapplikációja is, amely a csarnokok intelligens épületautomatikai és felügyeleti rendszeréhez kapcsolódva nyújt hasznos információkat a bérlőknek. Ezen az alkalmazáson keresztül ugyanis akár távolról is elérhetők a bérelt területek műszaki adatai, felügyelhető a közüzemi fogyasztás, valamint módosíthatók a fűtési, szellőztetési vagy világítási beállítások. Emellett időprogramokat hozhatnak létre, valamint ellenőrizhetik, hogy minden villanyt lekapcsolt-e a rendszer.

„A 2020-as indulásunk óta kizárólag a BREEAM fenntarthatósági szabvány legszigorúbb előírásai szerint fejlesztjük raktárcsarnokainkat. Jelenleg már minden építés alatt álló fejlesztésünk a legmagasabb, Outstanding minősítés kritériumai és az EU Taxonómia követelményei szerint készül, amivel a HelloParks szeretne itthon és a régióban is egy jövőbe mutató, zöld iparági mércét felállítani”

– mondta Nemes Rudolf, a HelloParks vezérigazgatója.

Folyamatosan zajlanak a fejlesztések

A Futureal-csoporthoz tartozó ipari ingatlanfejlesztő HelloParks jelenleg 150 ezer négyzetméteres kész portfoliója ezzel már négy elkészült raktárcsarnokot tartalmaz. A tavaly átadott maglódi MG1 és fóti FT1 mindössze néhány hónap alatt telt meg bérlőkkel. Ez év végéig pedig további 103 ezer négyzetméternyi raktárterület kivitelezése fejeződik be, vagyis elkészül Fóton az FT1 szomszédságában épülő, 45 ezer négyzetméteres FT2 és a pátyi, 58 ezer négyzetméteres PT1. A vállalat emellett idén egy negyedik kulcshelyszínen is építkezésbe kezdett Budapest körül: 60 ezer négyzetméteresre tervezett raktárépületének kivitelezése Alsónémediben várhatóan 2024 második negyedévében készül el.

Kapcsolódó cikkeink