Birspálinkákból készül az „Év pálinkája”

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 11. 11:05

Tíz birspálinka házasításából készül 2016-ban az „Év pálinkája”. Az új terméket több hónapos pihentetés után, sorszámozott díszüvegben hozzák kereskedelmi forgalomba.

palinka

Az „Év pálinkája 2016” versenyt a kereskedelmi főzdéknek hirdetik meg – derül ki a kiadott sajtóközleményből. Az idén a versenyen tíz birspálinkát választottak ki, amelyekből az „Év pálinkáját” készítik. E terméket tehát valójában pálinkaházasítással állítják elő.

Az „Év pálinkája” 2016-ban a következő főzdék birspálinka-tételeiből áll:

– Márton és Lányai
– Zimek
– Nobilis
– Cruxx
– Békés
– Gyulai
– Csalló
– Schiszler
– Tokaj Spirit
– Spiritus Primus

A közlemény szerint a versenyen a pálinkákat a nemzetközi szabványok szerinti, húszpontos rendszerben bírálta a zsűri. A szakértők vakkóstolással választották ki a házasítás gerincét adó párlatot, majd ezt a többi tétel hozzáadásával egészítették ki.

A pályázatra januárig lehetett jelentkezni és mintákat küldeni. A kész terméket több hónapos pihentetés után, sorszámozott díszüvegben hozzák majd kereskedelmi forgalomba.

Magyarország pálinkafőzdéi 2011 óta készítik el az „Év pálinkáját”, igazodva a Budapesti Pálinkafesztivál gyümölcs-tematikájához. A cél az adott év gyümölcsének és a belőle készülő pálinkák sokszínűségének bemutatása. Magyarországon négy birsfajta közismert, amelyek közül a Bereczki és a Konstantinápolyi a legelterjedtebb. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink