Bíró Lajos: A magyar gasztronómia erős, a magyar konyha nem
Az FMCG és a HORECA szektorban jelentős változások történtek a magyar éttermek minőségével, a friss alapanyagok fontosságával, a vega éttermek terjedésével, a balatoni helyzet alakulásával és a tévés főzőműsorokkal kapcsolatban. Bíró Lajos séf az InfoRádió Aréna műsorában beszélt ezekről a témákról. Világszinten nézve, a magyar konyha nem érte el a világhírnevet, de a magyar gasztronómia Európa szerte ismert.
A tradicionális magyar ételek elkészítésének szintje a séf szerint változó, és bár vannak csillagos színvonalú éttermek, a Michelin-csillagos és Bib Gourmand éttermek számában még mindig nincs ideális egyensúly. A hagyományos magyar ételek megítélése is változik az évtizedek során, és sokszor a népszerűnek tartott ételek valójában külföldi hatásokra vezethetők vissza.
A magyar konyhában az eredeti hagyományos ételek elkészítése mellett a modernizáció és az újítások is fontosak. A friss és minőségi alapanyagok kiemelten fontosak, a konyhában pedig a könnyebb és egyszerűbb elkészítési módszerek is megjelentek. A vegetáriánus és vegán ételek iránti kereslet is növekszik, és a hazai éttermeknek is alkalmazkodniuk kell az új igényekhez.
A magyar vendéglátás számos szegmense jól teljesít, és Budapestre különösen sok külföldi turista érkezik a gasztronómiai élvezetek miatt. Az éttermi árak azonban emelkedtek az elmúlt években, és a pandémia hatására is fennáll a kihívás, hogy az emberek megtartsák az éttermek iránti igényüket a növekvő költségek mellett. A vendéglátóiparban a minőség, az innováció és a vendégek igényeinek kielégítése kulcsfontosságú a sikerhez.
Az éttermek és a vendéglátóipar jövője részben a fenntarthatóságban, az egészségtudatos ételekben és az új gasztronómiai trendekben rejlik. Az éttermeknek alkalmazkodniuk kell a változó környezeti és társadalmi elvárásokhoz, miközben fenntartják a minőséget és az autentikus gasztronómiai élményt.
Kapcsolódó cikkeink
Országos kutatás: ezek a magyarok kedvenc fogásai
Bár többé-kevésbé nyitottak az újdonságokra, egyértelműen ragaszkodnak a hagyományos karácsonyi…
Tovább olvasom >A sütőtök: sokoldalú és egészséges téli csemege
A sütőtök karakteres íze miatt az őszi és téli hónapok…
Tovább olvasom >Tovább bővült a HÍR védjegyes termékek köre
A X. Jubileumi Termelői Közösségek Napján 12 pályázó 22 terméke…
Tovább olvasom >További cikkeink
Optimisták a hazai cégek klímaügyben
Az EY nemzetközi kutatása szerint a magyar vállalatok többsége optimista…
Tovább olvasom >Állatmentes sajtot kínál a REWE Németországban
A Formo start-up Frischhain néven kapható sajtalternatívája nem csak finom,…
Tovább olvasom >Menteshelyek ez évi kedvenc helyei
Idén harmadik alkalommal került meghirdetésre a Menteshelyek kedvenc helyei verseny. Egyre…
Tovább olvasom >