Bíró Lajos: A magyar gasztronómia erős, a magyar konyha nem
Az FMCG és a HORECA szektorban jelentős változások történtek a magyar éttermek minőségével, a friss alapanyagok fontosságával, a vega éttermek terjedésével, a balatoni helyzet alakulásával és a tévés főzőműsorokkal kapcsolatban. Bíró Lajos séf az InfoRádió Aréna műsorában beszélt ezekről a témákról. Világszinten nézve, a magyar konyha nem érte el a világhírnevet, de a magyar gasztronómia Európa szerte ismert.

A kép illusztráció
A tradicionális magyar ételek elkészítésének szintje a séf szerint változó, és bár vannak csillagos színvonalú éttermek, a Michelin-csillagos és Bib Gourmand éttermek számában még mindig nincs ideális egyensúly. A hagyományos magyar ételek megítélése is változik az évtizedek során, és sokszor a népszerűnek tartott ételek valójában külföldi hatásokra vezethetők vissza.
A magyar konyhában az eredeti hagyományos ételek elkészítése mellett a modernizáció és az újítások is fontosak. A friss és minőségi alapanyagok kiemelten fontosak, a konyhában pedig a könnyebb és egyszerűbb elkészítési módszerek is megjelentek. A vegetáriánus és vegán ételek iránti kereslet is növekszik, és a hazai éttermeknek is alkalmazkodniuk kell az új igényekhez.
A magyar vendéglátás számos szegmense jól teljesít, és Budapestre különösen sok külföldi turista érkezik a gasztronómiai élvezetek miatt. Az éttermi árak azonban emelkedtek az elmúlt években, és a pandémia hatására is fennáll a kihívás, hogy az emberek megtartsák az éttermek iránti igényüket a növekvő költségek mellett. A vendéglátóiparban a minőség, az innováció és a vendégek igényeinek kielégítése kulcsfontosságú a sikerhez.
Az éttermek és a vendéglátóipar jövője részben a fenntarthatóságban, az egészségtudatos ételekben és az új gasztronómiai trendekben rejlik. Az éttermeknek alkalmazkodniuk kell a változó környezeti és társadalmi elvárásokhoz, miközben fenntartják a minőséget és az autentikus gasztronómiai élményt.
Kapcsolódó cikkeink
Gourmet kaland útközben is: megújult az OMV VIVA nyári gasztrokínálata
A nyár nemcsak a szabadságról és a napsütésről szól, hanem…
Tovább olvasom >Így áll össze a vidék gasztronómiai térképe – itt a Dining Guide TOP30 vidéki étteremlistája
A Dining Guide 2005 óta minden évben elkészíti Magyarország legrangosabb…
Tovább olvasom >Százötven kistermelő nyitja meg kapuit a Nyitott Porta Napok rendezvénysorozat részeként
Több mint százötven családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg…
Tovább olvasom >További cikkeink
Túl szigorú a digitális innovációkra vonatkozó szabályozás?
Felszólította a Német Kereskedelmi Szövetség (HDE) az új német kormányt,…
Tovább olvasom >Egyre profibban vásárolunk
Rendhagyó helyszínen, a SPAR Regnum Húsüzem és Oktatóközpontban tartotta meg…
Tovább olvasom >Az AI segítheti a svájci Lidl klímasemlegességi törekvését
A Lidl mesterséges intelligenciával támogatott eszközt tesztel Svájcban, amely lehetővé…
Tovább olvasom >