Bírálja az ízesített sörökre kivetett chipsadót a Magyar Sörgyártók Szövetsége

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 19. 13:05

A Magyar Sörgyártók Szövetsége szerint a chipsadó kiterjesztése az ízesített sörökre versenyhátrányt okoz, nem szolgálja az adó kivetésének eredeti célját és a termékkategória túlzott adóztatását jelenti.

A szövetség szerdai közleményében kifejti: bár megértéssel és támogatással figyeli a 2011. és 2012. évi költségvetés (várható) helyzetét, ugyanakkor az adónemek állandó, folyamatos változása a működést bizonytalanná, tervezhetetlenné teszi.

A szövetség felsorolja, hogy miért tartják versenytorzítónak, aránytalannak az adókivetést. Megemlítik egyebek mellett, hogy az alkoholos üdítő mellett az ízesített sör az egyetlen termékkategória a
javaslatban, amelyre már egy másik adót is – a jövedéki adót – meg kell fizetni, tehát a kategória már adózik. Így a szövetség szerint tekintettel arra is, hogy a jövedéki adót az ízesített sör alkoholtartalmára figyelemmel kell megfizetni, nehezen lehet az újabb adóztatás egyik indoka az, hogy az ízesített sörök az alkoholfogyasztásra szoktatják a fiatalokat.

Az összes vonatkozó adónemet (jövedéki adó, népegészségügyi termékadó, áfa) a szénsavas üdítők literjére, illetve az ízesített sörök literjére vetítve 7-szeres különbség mutatkozik, és ezt a mértéket a Sörszövetség aránytalannak tartja.

Megjegyzik azt is: a cukortartalom az üdítőital 100 milliliterjében 8 gramm, míg az ízesített sör csak 5 grammot tartalmaz.

Mivel a sör és az ízesített sör a legalacsonyabb alkoholtartalmú ital, így inkább támogatni kellene ezt a kategóriát, mint nehezebb helyzetbe hozni az alkoholos italok között az adó mértékének megemelésével – vélik.

Emlékeztetnek arra is, hogy a gyártók reklámjaikban kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a 18 éven aluliak ne fogyasszanak alkoholt, így a fiatalok érintettsége, mint adózási indok “éppen a sörgyártók körültekintő működése” miatt nem állja meg a helyét.

A kormány a múlt héten pénteken terjesztette a parlament elé az adótörvények módosítására vonatkozó javaslatát. Ebben az szerepel, hogy a népegészségügyi termékadó mértéke ízesített sör és alkoholos frissítő esetében 20 forint lesz literenként. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink