Bioüzemanyag készül az amerikai gabona negyedéből

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 26. 00:01

Éhezők százmillióit lehetne jóllakatni annyi gabonával, amennyiből az Egyesült Államokban bioüzemanyag készül. A bioetanol-program az élelmiszerárak felverésében is szerepet játszik, ráadásul sokan állítják, hogy előnye nemigen akad.

Az elmúlt évben a termés negyedét jelentő 107 millió tonna kukoricából és egyéb gabonából készült üzemanyag az Egyesült Államokban. Lester Brown, az Earth Policy Institute (Földpolitikai Intézet) vezetője szerint ekkora mennyiséggel 330 millió embert lehetne jóllakatni. Az éhezők száma a világon egymilliárd körül jár, a képletet kicsit leegyszerűsítve: ez a szám harmadával csökkenhetne, ha benzintankok helyett szegényekhez kerülne az amerikai gabona.
Bár ez az egyenes átvitel természetesen nem működik, ma már többé-kevésbé tényként lehet elfogadni, hogy az amerikai bioetanol-program nagy szerepet játszott és játszik az élelmiszerárak alakulásában. Az Egyesült Államok azt állítja, hogy ők csak az árak 2-3 százalékos növekedéséért felelősek, míg a Világbank egy 2008-ban kiszivárgott titkos jelentése szerint 75 százalékos árnövekedés írható az európai és amerikai bioetanol-üzlet számlájára.
Az Egyesült Államokban dúló bioetanol-láz George Bushnak köszönhető. 2007-ben azzal a célkitűzéssel indította a programot, hogy tíz év alatt megötszöröződjön a biodízelként felhasznált gabona mennyisége. Most 200 százaléknál tartanak, de a program továbbra sem áll le, hiába bírálják élesen világszerte. Bush célja a programmal a kőolajfüggőség és a széndioxid-kibocsátás csökkentése volt. Ez persze dicséretes, ám míg az első célra valóban jelent valamilyen megoldást a bioetanol, azt egyre több kutatás állítja, hogy a gabona megtermeléséhez szükséges energiamennyiség miatt a széndioxid-kibocsátása összességében az ilyen bioüzemanyaggal hajtott autóknak sem kisebb – írja a szabadfold.hu.
Kapcsolódó cikkeink