Biotermékek gyártását kezdte meg a Spar húsüzeme

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 11. 07. 11:30

Biotermékek gyártását kezdte meg a Spar bicskei húsüzeme a nyalkai Virágzó TKSZ Szövetkezet együttműködésével – jelentették be a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. húsüzemének 10 éves, jubileumi rendezvényén, pénteken.

spar_husuzem_2

Az eseményen részt vett Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, aki hangsúlyozta, hogy a “magyarok egy kicsit a magukénak is érzik a Spart, mert kínálatuk szervesen illeszkedik a magyar fogyasztói szokásokhoz”. Jelezte, hogy a cég több ezer embert foglalkoztat boltjaiban, üzemében, és beszállítói hálózatával további több ezer gazdálkodónak ad biztos megélhetést.

Erwin Schmuck, a Spar Magyarország Kft. ügyvezetője szerint a húsüzem 2004. évi elindításával a Spar más utat választott, mint vetélytársai, ami akkor bátor döntés volt. Hozzátette: jövőre tovább bővítik az üzemet és egy oktatási- és kutatóközpontot is létesítenek.

Reményei szerint a fejlesztést követően exportálni is tudnak majd a húsüzem termékei közül.
Fritz Poppmeier a Spar igazgatósági tagja kiemelte: “a Spar egy nemzetközi márka, de nem multi”, a cég egy osztrák családi vállalkozás, amely Ausztriában, Szlovéniában, Horvátországban, Olaszországban és Magyarországon rendelkezik üzletekkel.

Elmondta, hoyg hat húsüzemet működtetnek, de a magyarországi a legnagyobb. Mint mondta, 400 magyarországi üzletükben mintegy 13 ezer munkatársuk dolgozik, vagyis az ország egyik legnagyobb beruházói és munkáltatói lettek az elmúlt időszakban.

Horváth Ferenc a húsüzem vezetője elmondta, hogy ma már partnerük az összes nagy magyarországi vágóhíd és keresik az újabb beszállítókat. Bejelentette, hogy mostantól Naturpur márkanév alatt kilencféle, tálcás friss bio sertéshús kapható üzleteikben.

Reményei szerint hamarosan elérhetik, hogy száz százalékban magyar alapanyagból dolgozhassanak. Jelenleg a teljes feldolgozott húsmennyiség 80 százaléka magyarországi, ezt főként osztrák beszállítással egészítik ki.

A Spar a magyarországi élelmiszerkereskedelmi láncok között elsőként, és azóta is egyedüliként működtet saját húsüzemet bicskei központjában. A 2004-ben megnyitott húsüzem az ország egyik legmodernebb technológiával működő húsfeldolgozó gyára és megnyitása óta több lépcsőben bővült. Tavaly az üzem területe 1,5 milliárd forintos beruházás keretében mintegy 1600 négyzetméterrel nőtt, ezzel 35 munkahelyet is teremtett.

Tavaly a 7900 négyzetméteres üzemben 2000 szarvasmarhát és 468 ezer darab félsertést dolgoztak fel, 7000 tonna sajátmárkás húskészítményt gyártottak, és 8 millió tálca húst csomagoltak saját üzleteik számára.

Legújabb termékük a tálcás friss bio sertéshús, amely több mint 60 nagyobb Spar üzletben kapható, de ezek köre folyamatosan bővül. A gazdáktól közvetlenül beszerzett bio hús 100 százalékban magyar tenyésztésből származik, amelyet magyar szakmai szervezetek tanúsítanak (Biokontroll Magyarország, Hungária Ökogarancia).

Kapcsolódó cikkeink