Biokontroll: nem mindenki kap megfelelő minősítést
Mekkora az élelmiszeripar teljesítménye? Milyen hatások érik az ágazatot, és hogyan igyekszik megfelelni a termékeivel és innovációival a változó piaci és fogyasztói igényeknek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Kanyó Zsolttal, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. fejlesztési részlegvezetőjével.
Az ágazat éves teljesítményéről és nyereségességéről nincs pontos adat. A KSH szerint az egy hektár mezőgazdasági területre jutó kibocsátás országos átlaga alapáron 2017-ben 485 ezer forint/hektár. Ezt alapul véve a nagyságrendileg 300 000 ha ökológiai ellenőrzésbe vont területen, ami a teljes mezőgazdasági művelésbe vont 5,3 millió hektár közel 6%-a, 145 milliárd forint, ami Kanyó Zsolt szerint egy kifejezetten durva becsült adat.
– Ugyanez a helyzet a nyereségességgel, pedig régi álmunk, hogy az Agrárgazdasági Kutatóintézet által működtetett Tesztüzemi Információs Rendszer (FADN) differenciáltan gyűjtse az agrárszektor üzemi adatait, külön kimutatva és összehasonlítva az ökológiai és konvencionális agrárgazdaság adatait. Erre a kérdésre is csak „okos” válasz adható: ha abból indulunk ki, hogy a hírek szerint a növénytermesztési szektorban kimutatható nyereség forrása nem maga a termelés, hanem az uniós területalapú támogatás, és ehhez hozzávesszük, hogy az ökológiai gazdálkodás területalapú támogatása a 2016–2020 Vidékfejlesztési Program keretében az alaptámogatást megfejeli, szántó esetében pedig megduplázza, akkor megállapíthatjuk: nem rossz – fogalmazott a fejlesztési részlegvezető.
Élesedő piaci verseny
Az ökológiai gazdálkodás jogszabályi környezete 2009 óta nem változott. Az Európai Parlament és a Tanács rendelete az ökológiai termelésről és az ökológiai termékek jelöléséről, valamint a 834/2007/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről 2021. január elsejétől lép hatályba. Kanyó Zsolt szerint az új EU ÖKO-rendelet, kisebb változásokat hozhat majd, például új perspektívát nyithat a termelői csoportok tanúsításának, azonban végrehajtási rendeletei még nem jelentek meg, és ezek körül még sok a bizonytalanság. Mindemellett az elmúlt éveket a felvevőpiacok folyamatos bővülése, az alapanyag-termelés egyre keletebbre tolódása, valamint a piaci verseny élesedése egyszerre jellemezte, tette hozzá Kanyó Zsolt.
A technológiai fejlesztésekhez szükséges források kapcsán a fejlesztési részlegvezető elmondta: a 2016-ban indult Vidékfejlesztési Program nem csupán az ötéves ciklusokban megvalósuló területalapú támogatás keretének háromszorosára emelésével, hanem a beruházási típusú pályázatokon az ökológiai gazdálkodást vállalók előnyhöz juttatásával is jelentős mértékben előremozdította az ágazat versenyképességét, ezenkívül a pályázható VP-felhívások kiválasztási szempontjainál plusz pont járt az ökológiai gazdálkodás folytatásáért.
Nem mindenki megy át a szűrőn
Kanyó Zsolt úgy véli, az ökológiai élelmiszer-feldolgozás mozgástere nemcsak amiatt szűkebb, mert a szabályozó rendeletek kizárólag természetes eredetű adalékok és technológiai segédanyagok felhasználását teszik lehetővé, hanem azért is, mert az akkreditált tanúsító szervezet, például a Biokontroll minden szerződött partnerét legalább évente egyszer átfogó ellenőrzésen és megfelelőségvizsgálaton futtat keresztül, amin nem mindenki kap megfelelő minősítést.
– Ezeket az összefüggéseket és trendeket nemcsak az elit, hanem a hétköznapi vásárlók is érzékelik, ezért aki csak teheti, előnyben részesíti az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó, tanúsított bioélelmiszereket. A vásárlói igények ebbe az irányba való elmozdulását a nagy láncok is lereagálták – teszi hozzá Kanyó Zsolt.
Az ágazat legnagyobb kihívása a hatékonyság és a biztonság fokozása. Az ellenőrzési rendszer működtetése költséges és nagy odafigyelést igényel. Ennek hatékonysága a vásárlói bizalom alapja, az ökotanúsítvány ugyanis önálló brandként is értelmezhető, és mint ilyen nemcsak értéket, de kockázatot is hordozhat, ha hitelessége megkérdőjelezhető.
– Bátor és talán irreális célkitűzés Magyarország teljes mezőgazdasági területének fokozatos átállítása az ökológiai gazdálkodás alapjaira. Mert ebben a rendszerben csak a termék minősége áll a középpontban, hanem a talajt, a növényt, az állatot és a benne dolgozó embert is magában foglaló teljes termelési rendszer – hangsúlyozta a Biokontroll fejlesztési részlegvezetője. //
Kapcsolódó cikkeink
AI-jelölést szeretnének a fogyasztók az élelmiszercímkéken
Egy friss felmérés szerint a fogyasztók 83%-a úgy véli, hogy…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 0,2 százalékkal mérséklődött októberben
Októberben az ipari termelés volumene 0,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,1 százalékkal…
Tovább olvasom >Megjelent az egyedi szaktanácsadási szolgáltatásokat támogató kiírás
Új pályázati felhívás jelent meg 10 milliárd forint keretösszeggel a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >