Biokontroll: nem mindenki kap megfelelő minősítést

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2020. 02. 03. 09:13

Mekkora az élelmiszeripar teljesítménye? Milyen hatások érik az ágazatot, és hogyan igyekszik megfelelni a termékeivel és innovációival a változó piaci és fogyasztói igényeknek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Kanyó Zsolttal, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. fejlesztési részlegvezetőjével.

Kanyó Zsolt
fejlesztési részlegvezető
Biokontroll Hungária

Az ágazat éves teljesítményéről és nyereségességéről nincs pontos adat. A KSH szerint az egy hektár mezőgazdasági területre jutó kibocsátás országos átlaga alapáron 2017-ben 485 ezer forint/hektár. Ezt alapul véve a nagyságrendileg 300 000 ha ökológiai ellenőrzésbe vont területen, ami a teljes mezőgazdasági művelésbe vont 5,3 millió hektár közel 6%-a, 145 milliárd forint, ami Kanyó Zsolt szerint egy kifejezetten durva becsült adat.

– Ugyanez a helyzet a nyereségességgel, pedig régi álmunk, hogy az Agrárgazdasági Kutatóintézet által működtetett Tesztüzemi Információs Rendszer (FADN) differenciáltan gyűjtse az agrárszektor üzemi adatait, külön kimutatva és összehasonlítva az ökológiai és konvencionális agrárgazdaság adatait. Erre a kérdésre is csak „okos” válasz adható: ha abból indulunk ki, hogy a hírek szerint a növénytermesztési szektorban kimutatható nyereség forrása nem maga a termelés, hanem az uniós területalapú támogatás, és ehhez hozzávesszük, hogy az ökológiai gazdálkodás területalapú támogatása a 2016–2020 Vidékfejlesztési Program keretében az alaptámogatást megfejeli, szántó esetében pedig megduplázza, akkor megállapíthatjuk: nem rossz – fogalmazott a fejlesztési részlegvezető.

 

Élesedő piaci verseny

Az ökológiai gazdálkodás jogszabályi környezete 2009 óta nem változott. Az Európai Parlament és a Tanács rendelete az ökológiai termelésről és az ökológiai termékek jelöléséről, valamint a 834/2007/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről 2021. január elsejétől lép hatályba. Kanyó Zsolt szerint az új EU ÖKO-rendelet, kisebb változásokat hozhat majd, például új perspektívát nyithat a termelői csoportok tanúsításának, azonban végrehajtási rendeletei még nem jelentek meg, és ezek körül még sok a bizonytalanság. Mindemellett az elmúlt éveket a felvevőpiacok folyamatos bővülése, az alapanyag-termelés egyre keletebbre tolódása, valamint a piaci verseny élesedése egyszerre jellemezte, tette hozzá Kanyó Zsolt.

A technológiai fejlesztésekhez szükséges források kapcsán a fejlesztési részlegvezető elmondta: a 2016-ban indult Vidékfejlesztési Program nem csupán az ötéves ciklusokban megvalósuló területalapú támogatás keretének háromszorosára emelésével, hanem a beruházási típusú pályázatokon az ökológiai gazdálkodást vállalók előnyhöz juttatásával is jelentős mértékben előremozdította az ágazat versenyképességét, ezenkívül a pályázható VP-felhívások kiválasztási szempontjainál plusz pont járt az ökológiai gazdálkodás folytatásáért.

Nem mindenki megy át a szűrőn

Kanyó Zsolt úgy véli, az ökológiai élelmiszer-feldolgozás mozgástere nemcsak amiatt szűkebb, mert a szabályozó rendeletek kizárólag természetes eredetű adalékok és technológiai segédanyagok felhasználását teszik lehetővé, hanem azért is, mert az akkreditált tanúsító szervezet, például a Biokontroll minden szerződött partnerét legalább évente egyszer átfogó ellenőrzésen és megfelelőségvizsgálaton futtat keresztül, amin nem mindenki kap megfelelő minősítést.

– Ezeket az összefüggéseket és trendeket nemcsak az elit, hanem a hétköznapi vásárlók is érzékelik, ezért aki csak teheti, előnyben részesíti az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó, tanúsított bioélelmiszereket. A vásárlói igények ebbe az irányba való elmozdulását a nagy láncok is lereagálták – teszi hozzá Kanyó Zsolt.

Az ágazat legnagyobb kihívása a hatékonyság és a biztonság fokozása. Az ellenőrzési rendszer működtetése költséges és nagy odafigyelést igényel. Ennek hatékonysága a vásárlói bizalom alapja, az ökotanúsítvány ugyanis önálló brandként is értelmezhető, és mint ilyen nemcsak értéket, de kockázatot is hordozhat, ha hitelessége megkérdőjelezhető.

– Bátor és talán irreális célkitűzés Magyarország teljes mezőgazdasági területének fokozatos átállítása az ökológiai gazdálkodás alapjaira. Mert ebben a rendszerben csak a termék minősége áll a középpontban, hanem a talajt, a növényt, az állatot és a benne dolgozó embert is magában foglaló teljes termelési rendszer – hangsúlyozta a Biokontroll fejlesztési részlegvezetője. //

Kapcsolódó cikkeink