Bioélelmiszerek: szigorításra készül az EU

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 01. 22. 12:03

Szigorítaná az EU a bioélelmiszerek minősítési rendszerét, mert a Bizottság szerint a termékek egy része nem felel meg a fogyasztók által elvárt kritériumoknak – írja a Világgazdaság Online.

bioA módosítás érintheti az élelmiszerösszetevőket, tiltólistára kerülhetnek egyes aromák és színezékek.

„Általában a biomozgalom nem ért egyet azzal, hogy gyökeresen új uniós szabályozásra lenne szükség, hiszen a jelenleg érvényben lévő szabályrendszer 2009-ben váltotta le a korábbit, a mostanihoz már jól alkalmazkodtak a szereplők, kezdjük megszokni” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Roszik Péter. A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint az EU-n belüli bioélelmiszer-termelés alapvetően jól szabályozott, inkább az EU-n kívüli importtal – főként egyes ázsiai országokból származó termékek esetén – lehetnek aggályok, itt l indokolt a szigorítás. Az uniós biogazdaságok ugyanis számos élelmiszert megtermelnek, de egyes területeken megkerülhetetlen az import, így bizonyos egzotikus fűszerek esetén.

Roszik szerint újraszabályozásra szoruló terület lehet a forgalmazó helyek engedélyeztetése is. „Míg a biotermékeket szigorú minősítés után lehet forgalomba hozni, az értékesítő pontoknak gyakorlatilag semmiféle feltételrendszernek nem kell megfelelniük” – mondta.

A jövőben egy mezőgazdasági területen csak hagyományos vagy csak bioélelmiszereket lehetne majd termeszteni, ezzel az EU megakadályozná a kétféle termék véletlen vagy szándékos keveredését.

Változás várható a növényvédőszerek használatának ellenőrzésében is. Brüsszel szándéka az, hogy, a növényvédőszerek szintje ne legyen magasabb a bioélelmiszerekben, mint a bébiételekben. Szigorítás várható továbbá a szárnyasok és a sertések takarmányozásában is. (Braunmüller Lajos, Világgazdaság Online)

Kapcsolódó cikkeink