Bioélelmiszerek: szigorításra készül az EU
Szigorítaná az EU a bioélelmiszerek minősítési rendszerét, mert a Bizottság szerint a termékek egy része nem felel meg a fogyasztók által elvárt kritériumoknak – írja a Világgazdaság Online.
A módosítás érintheti az élelmiszerösszetevőket, tiltólistára kerülhetnek egyes aromák és színezékek.
„Általában a biomozgalom nem ért egyet azzal, hogy gyökeresen új uniós szabályozásra lenne szükség, hiszen a jelenleg érvényben lévő szabályrendszer 2009-ben váltotta le a korábbit, a mostanihoz már jól alkalmazkodtak a szereplők, kezdjük megszokni” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Roszik Péter. A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint az EU-n belüli bioélelmiszer-termelés alapvetően jól szabályozott, inkább az EU-n kívüli importtal – főként egyes ázsiai országokból származó termékek esetén – lehetnek aggályok, itt l indokolt a szigorítás. Az uniós biogazdaságok ugyanis számos élelmiszert megtermelnek, de egyes területeken megkerülhetetlen az import, így bizonyos egzotikus fűszerek esetén.
Roszik szerint újraszabályozásra szoruló terület lehet a forgalmazó helyek engedélyeztetése is. „Míg a biotermékeket szigorú minősítés után lehet forgalomba hozni, az értékesítő pontoknak gyakorlatilag semmiféle feltételrendszernek nem kell megfelelniük” – mondta.
A jövőben egy mezőgazdasági területen csak hagyományos vagy csak bioélelmiszereket lehetne majd termeszteni, ezzel az EU megakadályozná a kétféle termék véletlen vagy szándékos keveredését.
Változás várható a növényvédőszerek használatának ellenőrzésében is. Brüsszel szándéka az, hogy, a növényvédőszerek szintje ne legyen magasabb a bioélelmiszerekben, mint a bébiételekben. Szigorítás várható továbbá a szárnyasok és a sertések takarmányozásában is. (Braunmüller Lajos, Világgazdaság Online)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megjelent a Trade magazin 2024/12-2025/1. száma
A digitális verzió ezúttal is bővített formában, 192 oldalon jelent meg. Alább, a levél alján…
Tovább olvasom >Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >