Bioélelmiszerek a közétkeztetésben? Jön a 34. Biokultúra Nap!

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 11. 11. 10:51

A Magyar Biokultúra Szövetség immár 34. alkalommal rendezi meg a Biokultúra Napot, melyre november 16-án, szombaton kerül sor a budapesti MOM Kulturális Központban. A Dr. Nagy István agrárminiszter fővédnökségével zajló eseményen ezúttal is az ökológiai gazdálkodás aktuális kérdései lesznek a fókuszban. A szervezők idén emellett szeretnék ráirányítani a figyelmet arra, mennyire fontos volna növelni az igazoltan egészségesebb és magasabb tápértékű bioélelmiszerek arányát a közétkeztetésben.

A bölcsődei, óvodai, iskola, kórházi vagy épp az állami intézmények által nyújtott ellátás révén Magyarország lakosságának meghatározó hányada részesül közétkeztetésben, így kulcsfontosságú, hogy ehhez milyen minőségű élelmiszerek állnak rendelkezésre.

„Az eseményen ismertetésre kerülő kutatások eredményei is alátámasztják az iparszerű mezőgazdaságban alkalmazott, a szervezetben felhalmozódó növényvédőszerek maradványainak káros hatásait, illetve a beltartalomban szegényebbé vált élelmiszerek fogyasztásának negatív következményeit. Nem véletlen, hogy számos EU tagállamban már jelentős arányban használnak bioalapanyagokat a közétkeztetésben, főként az iskolákban, nálunk azonban ez elenyésző.  Mindezt úgy, hogy a szermaradékoktól mentes, magas tápértékű, egészségre jótékony hatású beltartalmi értékekkel rendelkező, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagok részben rendelkezésre állnak, illetve a magyar ökológiai gazdálkodás képes lenne hosszú távon kielégíteni ez erre irányuló igényeket”

– világít rá a rendezvény idei témaválasztásának hátterére dr. Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke, a hazai ökogazdákat ellenőrző-tanúsító Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Ennek jegyében a szakmai napon elismert táplálkozástudományi szakemberek beszélnek arról, milyen hatással vannak a felnövekvő generációk, a meggyengült egészségi állapotúak és a kismamák életminőségére az elfogyasztott élelmiszerek tulajdonságai. Az előadások során szóba kerül, milyen bioélelmiszereket lehet optimálisan alkalmazni a közétkeztetésben, ennek milyen anyagi vonzati vannak, és mik a már meglévő, valós tapasztalatok ilyen téren.

A fentieken túl az évente sorra kerülő eseményen ismét az ökológiai gazdálkodók és a döntéshozók lesznek főszerepben, így előadást tart dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár is. „A Biokultúra Nap egy nagyszerű lehetőség a termelőknek, hogy egy időben, egy helyen, ingyenesen kapjanak gyakorlati segítséget az Agrárminisztérium, a Magyar Államkincstár és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara prominens képviselőitől az egyre bővülő támogatási lehetőségek igénybevételéről, különös tekintettel a napokban induló, nagy szabású Ökológiai gazdálkodás támogatása (ÖKO) programra. Emellett a növényvédelemmel, a precíziós gazdálkodással és az ökoágazat kilátásaival kapcsolatban is hasznos információk hangzanak majd el” – fogalmazott dr. Roszík Péter.

A szervezők a kormányzati szereplők és a gazdálkodók mellett az aktuális tematikának megfelelően várják a különböző szervezetek, intézmények képviselőit és a közétkeztetésben érintetteket is, valamint mindenkit, aki egyetért abban, hogy szükség van a minőségi alapanyagok arányának növelésére a mindennapokban és a közétkeztetésben is.

Kapcsolódó cikkeink