Bio zsemle készülhet az eddig takarmányként használt repcepogácsából
A németországi Fulda Élelmiszertechnológiai Főiskoláján új eljárást dolgoztak ki.
A repceolaj keresett árucikk, egyrészt mint élelmiszer,
másrészt mint üzemanyag a dízelautók számára. A megtermelt nagyobb mennyiség
azonban több hulladékkal is jár, így évente több millió tonnányi úgynevezett
repcepogácsa keletkezik, amit eddig állati takarmánynak dolgoztak fel.
A most kidolgozott új eljárás szerint a fehérjében gazdag
repcepogácsát beoltják az Rhizopus microsporus nevű gomba spóráival és két nap
után a repcepogácsák fermentálódnak, vagyis a cukor fehérjékké és vitaminokká
alakul át. Az így keletkezett, konyhai felhasználásra alkalmas, szeletelhető
anyagban megtalálható az összes életfontosságú aminosav és a nemzetközi fehérje
skála legmagasabb értékét mutatja a benne található protein.
Zsírok vagy olaj hozzáadása nélkül lehet vele sütni, főzni. A kissé kesernyés
anyagból kenyérszeletek, kekszek, sütemények, tavaszi tekercs, sültek, vagy
éppen zsemle készülhetne. Az ipar részéről máris nagy az érdeklődés, a cégek
úgy vélik így elsősorban a harmadik világ országaiba szállíthatnának egészséges
és olcsó élelmiszert.
Kapcsolódó cikkeink
További innovációs termékek
TUTTI Sweety Édes fogások
A TUTTI Sweety termékcsalád a klasszikus édes fogásokat hozza vissza…
Tovább olvasom >Freego, Gluténmentes leveles sajtos pogácsa, előkelesztett, gyorsfagyasztott
A Freego legújabb innovációja: a Freego Gluténmentes Leveles Sajtos Pogácsa,…
Tovább olvasom >Márka Szőlő-Vattacukor ízű szénsavas üdítőital
A kezdetben limitált kiadású Szőlő-vattacukor termékünk a nagy érdeklődésre való…
Tovább olvasom >