Biden elnök rendelete az alternatív fehérjeforrások fejlesztését is támogatja

Szerző: Szöllősi Réka Dátum: 2022. 09. 15. 12:59

A napokban az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden egy olyan elnöki rendeletet adott ki, amelynek célja az USA vezető szerepének előmozdítása a biotechnológia területén, beleértve a mezőgazdasági ágazatban végzett innováció fejlesztését, és külön kiemelve az alternatív fehérjeforrásokat. 

Fókuszban a növényi alapú étkezés és az alternatív fehérjeforrások

A rendeletben az elnök arra utasítja a kormányzati szervek vezetőit, hogy 180 napon belül készítsék el számára a jelentésüket arról, hogy miként ítélik meg a biotechnológia egyes területeinek potenciális lehetőségeit az orvostudomány, a klímaváltozás és az élelmiszertermelés vonatkozásában. A mezőgazdasággal kapcsolatban konkrétan arra kéri a területet irányító kormányzati vezetőt, hogy jelentésében térjen ki a biotechnológia felhasználási lehetőségeire a fenntarthatóság és a földterületek természetvédelmi célú fenntartása, az élelmiszerek és a táplálkozás minőségének javítása, a mezőgazdasági hozamok növelése és védelme, a növény- és állatbetegségek és kórokozók elleni védekezés, valamint az alternatív élelem-források termesztése érdekében. 

Egy háttér sajtóbeszélgetés során, egy magasrangú kormánytisztviselő mindehhez hozzátette, hogy javítani szeretnék az élelmezésbiztonságot és előmozdítani az agrárinnovációt, valamint új technológiákat kívánnak bevetni az egyes növénykulturák betegségek elleni védelmére, a vetőmagok és műtrágyák továbbfejlesztésére és az állati sejtekből tenyésztett élelmiszerek előállítására. A kezdeményezés emellett arra is törekszik, hogy minél több szövetségi forrást fordítsanak az elkövetkező évtizedekben a bioökonómia fejlesztésére és ezzel a bolygó jövőjét is biztosítsák. 

Az Egyesült Államok kormányának biotechnológiát támogató intézkedése egy évvel azután született, hogy a kormány jelentős összeggel támogatta a celluláris mezőgazdaság fejlesztését szolgáló, egyetemi hátterű kutatóintézet létrehozását.

A szövetségi államok közül Kalifornia nemrégiben fogadott el egy olyan jogszabályt az alternatív fehérjeforrások támogatása érdekében, amely három állami egyetem számára nyújtott, 5 millió dollárt kitevő összeget különít el a sejttenyésztett húsokkal kapcsolatos kutatásokra. És emellett több, mint 100 millió dollárt fordít a növényi alapú fogások biztosítására az iskolai közétkeztetésben.

Vegconomist.com 

Kapcsolódó cikkeink