Bezár az utolsó osztrák cigarettagyár

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 06. 11:00

Bezárja utolsó ausztriai gyárát is az egykor monopolhelyzetben lévő Austria Tabak. A gyártást egy másik országba telepíti át a japán tulajdonos, a helyszín kiválasztásáról még folynak az egyeztetések.

A hainburgi gyár bezárásával 320 munkahely szűnik meg, ebből 240 közvetlenül a gyárban, 80 a bécsi központban. A csoport három másik üzemében már korábban megszüntették a gyártást. A hainburgi gyár termékeinek 60 százalékát exportálta, a termékportfolióban a japán vállalat stratégiai törekvéseinek megfelelően neves nemzetközi márkák is szerepeltek.

Az osztrák dohányipari vállalatot 2001-ben vette meg a brit Gallaher csoport, amit 2007-ben szerzett meg az Austria Tabakkal együtt a világ harmadik legnagyobb dohányipari csoportja, a japán Tobacco International (JTI). Hainburgban 2007-ben még 15-20 milliárd szál cigarettát állítottak elő, tavaly már csak 10 milliárdot. A visszaesést a dohányzók számának csökkenése, a csempészés felerősödése, illetve a termelési és bérköltségek növekedése idézte elő – írja az MTI nyomán a hvg.hu.


Kapcsolódó cikkeink