„Bevásárlótáska-kisokos”

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 03. 04. 10:14

2021. július 1-től változik a forgalomba hozatali jogszabály az eladótéri hordtasakok tekintetében. Hogyan könnyíthetjük majd a vásárlásainkat ezek után?

Bauer Izabella-BS Plastic

Vendégszerző:
Bauer Izabella
kereskedelmi vezető
BS Plastic

Az eladótéri hordtasakokat a vásárlók ezután is megtalálják az üzletekben különböző anyagokban és vastagságokban. 15 és 50 mikrométer között kizárólag biológiai úton lebontható táskákat lehet majd forgalomba hozni. Ennél vékonyabb és vastagabb anyagból pedig hagyományos polietilén és biológiai úton lebontható táskák is lesznek majd. A polietilén táskákat 1900 Ft/kg-os, a biováltozatot pedig 500 Ft/kg-os termékdíjjal sújtják, ezzel elősegítve a kibocsájtás csökkentését.

Mi alapján válasszunk majd?

Mérlegelnünk kell, hogy melyik választás lesz a környezetkímélőbb. Lehet a polietilén táska is az, amennyiben többször használjuk, majd szelektíven összegyűjtjük újrahasznosítás céljából. A biológiai úton lebontható táskáknak viszont több előnye is van. Megújuló forrásból származnak, tökéletes alternatívái a hagyományos táskáknak, OK compost HOME minősítéssel már a házi komposztban is értékes biomassza keletkezik belőlük. Visszagyűjtve pedig szintén 100%-ban újrahasznosíthatóak hagyományos társaikhoz hasonlóan. Ezekkel mind elősegítik a körforgásos gazdaság kialakítását. A biológiailag lebontható csomagolóanyagok használatával nem evezünk ismeretlen vizekre. Olaszország követendő példa lehet számunkra, ahol 100 mikrométer alatt kizárólag bioalapanyagú hordtasakot hozhatnak forgalomba. Hulladékgazdálkodásukat pedig olyan szintre fejlesztették, hogy a szemetet 7-felé válogatják, 2021-től a biopolimereket is külön gyűjtik komposztálás vagy újrahasznosítás céljából. Magyarországon is erre törekszünk, hogy a szelektív hulladékgyűjtés által a körforgás a komposztálással záruljon, melynek feltételei nálunk is adottak, jelenleg is már több ipari komposztáló található hazánkban. 2023. december 31-től pedig az Európai Unió körforgásos gazdasági programja miatt a biohulladékot elkülönítve kell majd gyűjtenünk vagy helyben kell kezelnünk. Az ipari komposztálók számának bővítésével és a visszagyűjtési rendszer kidolgozásával az olasz minta Magyarország számára is egy reális célkitűzés lehet.

Mindennek a kulcsa azonban a személyes felelősségünk. Senki nem fog feltalálni egy olyan anyagot, amelyet használat után csak úgy elpazarolhatunk. Ezeknek a technológiai fejlesztéseknek a célja, hogy a fenntartható fejlődést segítsék a körforgásos gazdaság kialakításával, és az EU-s hulladékgazdálkodási előírásokat követve csökkentsék a csomagolási hulladékokat. (x)

Kapcsolódó cikkeink