Betithatja az EU az aszpartám nevű édesítőszert

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 01. 12:08

Az Európai Bizottság felszólította az EU élelmiszer-biztonságot ellenőrző szervezetét, az EFSA-t, hogy egy átfogó vizsgálat során értékeljék újra az aszpartám használatának hatásait. Az édesítőszer negatív hatásait bemutató tanulmányok már tavaly óta nyilvánosak, az Európai Parlament pedig évek óta szeretné elérni, hogy vizsgálják felül az aszpartám engedélyeit.

Az aszpartám névre hallgató édesítőszert 1994-es európai megjelenése óta már ötször értékelték újra, megvizsgálva az esetleges káros mellékhatásait, a következő menetrend szerinti vegyipari vizsgálata pedig 2020-ban lett volna esedékes, ekkor ugyanis az összes élelmiszer-adalékanyagot felül fogják vizsgálni az Európai Unióban.

Tavaly azonban két tanulmányban azt mutatták ki, hogy az aszpartámnak a terhes nőkre nézve lehetnek mellékhatásai, valamint az édesítőszer használata és a rákos megbetegedések kockázata között is bizonyítottan van kapcsolat. A tanulmányok felhívták az Európai Parlament figyelmét az adalék lehetséges negatív hatásaira, a testület ezért szorgalmazni kezdte az aszpartám felülvizsgálatát, az Európai Bizottság pedig végül felkérte az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóságot (EFSA), hogy az aszpartám esetében az anyag felülvizsgálatát hozza előre 2012-re.


A mesterséges édesítőszerek fogyasztásának hatásairól még tavaly jelent meg két tanulmány. Az egyiket egy olasz onkológus, Morando Soffritti, a Cesare Maltoni Rákkutató Központ kutatója készítette, aki egerekkel kísérletezett, és azt tapasztalta, hogy az aszpartám fogyasztásával arányosan megnőtt a máj- és tüdőrák kockázata is.

A Thorhallur Halldorsson izlandi kutató által 60000 terhes nő bevonásával végzett vizsgálatból pedig az derült ki, hogy kapcsolat van a mesterséges édesítőkkel ízesített üdítőitalok fogyasztása és a koraszülés megnövekedett arányai között.

2011 februárjában az EFSA viszont egy nyilatkozatban kijelentette, hogy a két tanulmány semmilyen okot nem ad az előrehozott felülvizsgálatra sem az aszpartám, sem az összes többi, az EU-ban engedélyezett édesítőszerrel kapcsolatban – írja a tozsdeforum.hu.

Kapcsolódó cikkeink