Bernáth József őszi finomságával búcsúzik Frutti, Veggi és Káosz
Az Európai Friss Csapat program idei utolsó sajtóworkshopján igazi őszi ízvilágot idéző káposztás-almás fogás készült Bernáth József séf irányításával. A főzésben részt vett Győrffy Balázs a NAK elnöke, Fülöp Lili, a program dietetikusa, Kozák Luca, Európa-bajnoki ezüst érmes gátfutó, Soopfie és Sajt32 influencerek, valamint a program során megválasztott Zöldség- Gyümölcs Hősök, akiket gyerekek is elkísértek.
Az Európai Friss Csapat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, 2021-ben indult, a sikeres Európai Friss Kalandok folytatásaként, amely 2018-2020 között futott. Így tulajdonképpen hat éve kampányol azért, hogy a gyerekek, a fiatalok és a családok ismereteit bővítse a zöldségekkel, gyümölcsökkel kapcsolatban. Legyen szó a termesztésről, a felhasználhatóságról, a rendszeres fogyasztásról vagy éppen az egészségre gyakorolt pozitív hatásaikról.
A gyerekek több mint fele ismeri Fruttit, Veggit és Káoszt
Az Európai Friss csapat eseményén Győrffy Balázs köszöntőjéből kiderült, hogy a gyerekek több mint fele ismeri a programot, és ötből négyen gondolják úgy, hogy a zöldségek és gyümölcsök, valamint fogyasztásuk is szórakoztató. A kutatási eredményekből jól látszik, hogy a szülők és a gyerekek is komfortosabbak lettek a konyhában, ha friss zöldségekkel és gyümölcsökkel készülő ételekről van szó, ezért a zöldségekből vagy gyümölcsökből készült ételtípusok, fogások is nagyobb arányban fordulnak elő a családokban. A főzelékek esetében ez 11 százalékpontos növekedést jelent 2021-hez képest. A program hatására továbbá a gyerekek 71%-a szeret friss zöldségekkel és gyümölcsökkel főzni, háromnegyed részüket pedig a szülők már a zöldségek és gyümölcsök vásárlásába is bevonják.
Őszi finomság: rozé kacsamell káposztás rétessel és mandulás almával Bernáth Józseftől
Az esemény hivatalos részét követően közös főzés kezdődött, amelyen a program gasztro nagykövetének, Bernáth József séfnek őszi ízvilágú, káposztás-almás receptjét készítették el és kóstolták meg a résztvevők. A népszerű séf szerint a káposzta és az alma is a magyar konyha népszerű, ráadásul egészséges alapanyagai, de mégis ritkán használjuk őket a megszokott, jól bevált ételeken kívül máshoz. Pedig mindkét alapanyag sokféleképpen elkészíthető. „Ha azt szeretnénk, hogy a gyerekek is megkóstolják az ezekből készült ételeket, akkor érdemes őket bevonni a főzés előkészületeibe, vagy akár a főzésbe is! Én a káposzta darabolásakor rendszerint nyersen megeszem a torzsáját, ami, ha friss, egy kellemesen édes csemege, akár uzsonnára is. Természetesen a torzsa mellett a káposztalevél is fogyasztható nyersen: fel is lehet tekerni szeletelt sajttal, vagy akár tonhalkrémmel is!” – meséli Bernáth József. Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat program dietetikusa főzés közben elmondta, hogy az őszi időszakban, mind az alma mind a káposzta alapvető az egészségünk megóvása érdekében, ugyanis rengeteg vitamint tartalmaznak. „A káposztának és az almának is szezonja van ilyenkor, ezért érdemes minél többet fogyasztani belőlük. Nagy mennyiségben tartalmaznak rostokat, az almában található pektin (vízben oldódó rostanyag) ráadásul a bélflóránkra is remek hatást gyakorol! A káposzta, főleg savanyúság formájában nagy mennyiségű C-vitamint is tartalmaz, mely a hideg idő közeledtével kiemelt fontosságú az immunvédelem szempontjából. Antioxidáns tartalmuknak számos pozitív hatása van a betegségmegelőzésre vagy akár a szív- és érrendszerre, illetve az idegrendszerre is. Mivel a káposzta és az alma is sokféle módon elkészíthető, érdemes beépíteni őket a napi étkezéseinkbe: akár levesként, köretként, főételként. Az almát nyersen kisétkezésekre is fogyaszthatjuk, a káposztából pedig finom saláta is készülhet. A káposztát érdemes köménnyel fűszerezni, mert nemcsak az íze passzol hozzá nagyon jól, hanem még az emésztést is segíti” – mondta el a dietetikus. Az eseményen elkészült fogás receptje mellett az Európai Friss Csapat weboldalán és közösségimédia-felületein még számos finom és egészséges zöldséges, gyümölcsös recept érhető el.
Rozé kacsamell káposztás rétessel, mandulás almával
Hozzávalók
A kacsamellhez
2 db kacsamell
2-3 g finom só
5 g kacsazsír
A káposztás réteshez
500 g lila káposzta
25 g kacsazsír
60 g kristálycukor
3 g finom só
35-40 g almaecet
1 g őrölt kömény
3 réteslap
75 g vaj
1 db tojásfehérje
A mandulás almához
30 g darabolt mandula
20 g kristálycukor
2 db jonatán alma
10 g vaj
A tálaláshoz néhány levél madársaláta
NAK
Kapcsolódó cikkeink
A legszebb és legfrissebb fenyőfák idén is a termelői vásárokon kaphatók
Az idén is szebbnél szebb fenyőfák közül válogathatnak a vásárlók…
Tovább olvasom >AM: végéhez ért az idei betakarítás és a vetés
Befejeződtek az idei évben az őszi betakarítási és a vetési…
Tovább olvasom >Végéhez ért az idei betakarítás és a vetés
Befejeződtek az idei évben az őszi betakarítási és a vetési…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >