Béremelés helyett érdemes a SZÉP-kártyát alkalmazni – mondja az adószakértő

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 06. 11:58

2012. január 1-től a SZÉP-Kártya felváltotta a legelterjedtebb utalványokat, az adható keret pedig 450 ezerre emelkedett a korábbi 300 ezer forintról.

A SZÉP-kártya három alszámlával rendelkezik: az évi 225 ezer forintos szálláshely alszámlával, a 150 ezer forintos vendéglátás és 75 ezer forint rekreációs alszámlával, melyek külön kerülnek feltöltésre, viszont a munkavállalónak lehetősége van arra is a felhasználása során, hogy mindhárom alszámláról szálláshelyre költsön. A munkavállaló szempontjából ez a széleskörű felhasználhatóság jelentős előnyként említhető, és külön kiemelendő az is, hogy a keret a feltöltést követő év végéig költhető el, tehát a most kapott összegek jövő év végéig állnak rendelkezésre. Az pedig, hogy mindhárom alszámláról lehet szálláshelyre költeni, azért különösen fontos, mert a belföldi turizmust erősítheti, amire pedig nagy szükség van.

Vámosi-Nagy Szabolcs, adószakértő az mfor.hu megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy bár az idei évtől kezdve már drágább lesz a béren kívüli juttatás, hiszen a korábbi 19 százalék helyett már közel 31 százalékos az adóteher, még mindig olcsóbb marad a munkaadók számára, mintha bérben adnák oda ugyanazt az összeget a munkavállalónak.

A béren kívüli juttatások után az összeg 1,19-szerese után kell fizetni ugyanis a 16 százalékos személyi jövedelemadót, és ami újnak számít, hogy ezentúl 10 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) is fizetni kell. 500 ezer forintos összeghatár felett pedig már 27 százalékos eho kötelezettség terheli a munkaadót.

Az elfogadóhelyek számára szintén előnyös az új rendszer, hiszen költségként mindössze 1,5 százalékot kell elszámolniuk, a korábbi 3-6 százalék közötti arány helyett.

Az adószakértő úgy véli, a gazdaságilag válságos időkben különösen nagy szerepet kapnak a kedvezményes lehetőségek, ezért azt javasolja a munkaadóknak, hogy amennyiben van keret béremelésre, akkor mindenképpen érdemesebb a béren kívüli juttatások irányába elmozdulni. Vámosi szerint jó, ha ekkor a munkaadó leül a dolgozójával átbeszélni a lehetőségeket, és vele együtt hozza meg a munkavállaló számára is optimális döntést. “Én minden tekintetben támogatom a kártya használatát, ha van pénz béremelésre” – hangsúlyozta Vámosi-Nagy Szabolcs.

Az új, kártyaalapú rendszer nemcsak egyszerűen a jövőt jelenti, mely az elektronikus pénzhasználat lesz, de fontos szempont az is, hogy az így elköltött pénzt nem lehet eltitkolni. “A GDP 20-25 százalékának megfelelő összegnagyság nem adózik hazánkban, a vendéglátásban működő cégek 40 százaléka pedig a beszámolók alapján veszteségesen működik. Így a béren kívüli juttatások új rendszere a gazdaság fehéredéséhez is hozzájárulhat” – nyilatkozta az adószakértő.

A SZÉP-kártya jövőével kapcsolatban az adószakértő úgy véli, hogy lehet annyira kedvelt és sikeres, mint a korábbi béren kívüli juttatások, például az üdülési csekk, ám csak évek múlva. Az átállás ugyanis időbe telik, elég ha arra gondolunk, hogy a csekket a legkisebb falusi vendéglátóhelyen is elfogadták, míg az új kártyát elfogadóhelyek köre még folyamatosan bővül.

Az adószakértő kérdésünkre elmondta, hogy mivel az elvárt emelésbe bevonható a SZÉP-kártya is – a cafeteria emelkedést számíthatják be a béremelés egynegyedéig -még vonzóbbá teheti a munkaadók számára, és az igénylésre ösztönözheti őket ez tény is. (mfor.hu)

Kapcsolódó cikkeink