Beolvad a Borsodi a Starbev Hungary Kft.-be

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 08. 04. 00:00

Október 31-ével beolvad a Borsodi Sörgyár (BS) Zrt. a Starbev Hungary (SH) Kft.-be – közölte az agromonitor.huval Stefánkovits Ildikó, a BS jogi és kommunikációs igazgatója.

A technikai-adminisztratív változtatást az egyszerűsítéssel indokolja a multinacionális StarBev, amely a BS-t tavaly decemberben vásárolta meg a nemzetközi InBev Anheuser-Busch-tól. A fúzió alapvető oka, hogy a tulajdonosnak Magyarországon ne kelljen két céget fenntartania, vagyis a működtetés egyszerűbbé váljon – közölte a jogi és kommunikációs igazgató.
A StarBev – amely mögött a CVC Capital Partners magánbefektető társaság áll – a tavalyi tulajdonosváltás kapcsán hozta létre a Starbev Hungaryt. Ma az SH a Borsodi Sörgyár Zrt. meghatározó tulajdonosa: az 1,7 milliárd forintos jegyzett tőkéjű BS-ben közvetlenül 94 százalékos részesedést birtokol, a fennmaradó hányad pedig a BS, egyes önkormányzatok és a dolgozók tulajdonában van. Így tehát a Borsodi Sörgyár Zrt. az őt tulajdonló társaságba olvad majd be.  
A beolvadással nem változik a Borsodi Sörgyár jelenlegi alaptőkéje, és a tranzakció a cég tevékenységeit sem befolyásolja – hangsúlyozta Stefánkovits Ildikó. A vállalat a fúzióról külön is értesíti majd partnereit, ha a változáshoz szükséges előkészületek befejeződnek.
Mint ismert, a vállalat  – a Dreher Sörgyárak Zrt.-vel és a Heineken Hungária Zrt.-vel együtt – ma vezető szerepet tölt be a magyar piacon 30 százalék körüli részesedéssel. A cég tavaly – az egy évvel korábbi egymilliárdos veszteség után – 4,3 milliárd forintos adózás előtti eredményt ért el 40,6 milliárdos forgalom mellett – írja az Agromonitor.hu.

Kapcsolódó cikkeink