Benzinkutas boltokat nyit a Tesco

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 01. 30. 11:32

Budapesten, a IX. kerületi Haller utcában lévő Shell-kúton a Tesco nemrég nyitott üzletet – írja az origo.

Februárban további három kutas Tesco nyílik, tudta meg a Napi.hu. A lap a vállalattól azt tudakolta, hogy mi változott azóta, hogy a boltlánc és az olajcég közötti együttműködés több mint két évvel ezelőtt megszűnt, valamint, hogy most újabb partnerségről, vagy csak egyedi esetről van szó.

A cég válaszából kiderül, hogy a Shell-lel közösen tesztelnek egy új boltformátumot. Ehhez a Tesco biztosítja a kínálatot és a termékek szállítását, míg a boltokat a Shell üzemelteti. A tesztüzletek a Tesco-Shell közös márkajelzést használják. Az első boltot már megnyitották, és további három tesztboltot nyitnak februárban. A tesztüzem tapasztalatait később értékelik ki.

Az egyelőre nem publikus, hogy a három új tesztboltot hol nyitják meg a cégek.

A Tesco és a Shell egyébként nem először közösködik. A boltlánc 2004-ben nyitotta meg először a saját benzinkútját és az ezt követő években egy több mint 50 töltőállomásból álló hálózatot hozott létre. Majd 2009 februárjában a Tesco bejelentette, hogy a Shell fogja üzemeltetni a tescós kutakat. A két cég között akkor létrejött egyezség szerint a Tesco 15 évre adja bérbe a kutakat, a Shell feladata pedig üzemanyag-ellátás és a shopok működtetése.

Később pedig voltak olyan Shell-kutak, amelyekben a boltlánc saját boltot – Tesco Expresszeket – nyitott, a budaörsi Tesco-hipermarket melletti Shell-kúton és a már említett IX. kerületi Haller utcaiban. 2017 májusában azonban a boltlánc közölte: bár az együttműködés sikeres volt, ám a megváltozott piaci környezet, valamint nem egyező stratégiai elképzeléseik miatt a két cég befejezte a közös munkát. A Tesco 2017-es tájékoztatása azonban utalt arra, hogy a benzinkutas Tescók bezárása nem érinti a két vállalat közötti tágabb stratégiai együttműködést.

A Tesco és a Shell együttműködése egyébként nem meglepő, miután a többieknél is működik: országszerte több mint nyolcvan OMV-egységben található kis Spar-bolt. 2018-ban összesen 15 milliószor vásároltak ezekben az üzletekben. Emellett a Lukoil-kutakon is vannak élelmiszer-boltok, amelyeknek ugyancsak a Spar szállít. A Mol viszont nem keresett magának partnert, hanem létrehozta a bisztróként, kávézóként működő Fresh Cornereket. (origo, napi.hu)

Kapcsolódó cikkeink