Bemutatták Európa legnagyobb sejtenyésztett hús előállítására alkalmas próbagyártó egységét

Szerző: Szöllősi Réka Dátum: 2022. 08. 30. 07:46

Az Ivy Farm nevű brit cég jelentette be, hogy Oxfordban megnyitja csúcstechnológiával felszerelt, kísérleti előállító üzemét. Az 1670 négyzetméteres gyártóegység évi 2,8 tonna sejttenyésztett hús előállítására alkalmas, ami a vállalat szerint jelenleg Európa legnagyobb ilyen típusú üzeme. 

Szükség van fenntarthatóbb fehérjeforrásra

Az alternatív fehérjeforrások területén Nagy-Britanniában úttörőnek számító cég 2021 májusában úgy nyilatkozott, hogy elsőként szeretne sejttenyésztett húst piacra dobni az országban. Az Ivy Farm fermentáló tartályokban állít elő sertés őssejtek segítségével húst, amely a vállalat szerint egészségesebb tápanyagprofillal és fenntarthatóbb karbonlábnyommal rendelkezik, mint hagyományos társa. A korszerű berendezések a technológia fejlődésének következő fázisába vezetnek már át, amelynek célja a költségek csökkentése, a termelt mennyiség növelése és az, hogy már a közeljövőben, globális léptékben is hozzáférhető legyen a sejttenyésztett hús a fogyasztók számára.

Az Ivy Food e hónap elején a Boston Consulting-gal közösen megjelentetett egy olyan tanulmányt is, amelyben a brit sejttenyésztett hús ágazat növekedésének lehetséges útját vázolták fel. Egy akkori nyilatkozatában a cég vezetője azt mondta, hogy a sejttenyésztett hús gyártásában benne rejlik a potenciál a brit gazdaság jelentős növelésére, mert az ily módon előllított minden, 1 angol font értékű sejttenyésztett hús elfogyasztásából 2,7 font érték keletkezik.

A CE Delft jelentése szerint a sejttenyésztett hús a hagyományos mezőgazdasági módszerekkel előállított húshoz képest akár 92 %-kal mérsékelheti a karbonkibocsátásokat és 95 %-kal csökkentheti a felhasználandó mezőgazdasági területek nagyságát.  Az Oxford Economics nemrégiben megjelent tanulmánya szintén azt vetíti előre, hogy 2030-ra a szakágazat 2,1 milliárd fontot adhat a brit gazdasághoz, emellett 16 500 új munkahely jöhet létre általa, ezen belül 8300 magasabb képzettséget igénylő álláshellyel.

Az Ivy Farm vezetője, Rich Dillom szerint „valódi hús, új és fenntarthatóbb módszerekkel  történő előállítására még sosem került sor életszerű léptékben, ezért a kísérleti üzem és a hozzá kapcsoló kutatás-fejlesztési részleg, iroda és fejlesztő konyha rendkívül izgalmas mérföldkövet jelent a vállalat növekedésében. Európa legnagyobb próbaüzemének létrehozásával hatalmas lépést tettünk a missziónk megvalósításáért, az erőszakmentes, valódi hús gyártásáért, amely egyaránt jó a bolygónak, az emberiségnek és az állatoknak is”.

Vegconomist.com

Kapcsolódó cikkeink