Bemutatták Debrecen idei borait
Debrecen sokat tesz a magyar borkultúráért, amelynek egyik legjelentősebb eseménye 2015 óta a város borainak kiválasztása – közölték a szervezők az idei borokat bemutató sajtótájékoztatón.

Idén is kiválasztották Debrecen legjobb borait
Bár a város nem a magyar borok fellegvára, de évszázados kapcsolat fűzi a bortermeléshez, szőlőgazdálkodáshoz – utalt Debrecen kulturális alpolgármestere arra, hogy a közeli Érmelléket évszázadokon keresztül a város szőlőskertjeként emlegettek.
„Közös missziónk Debrecen borkultúrájának emelése, és a magyar borkultúra népszerűsítése” – tette hozzá Puskás István (Fidesz-KDNP).
Gődény Gábor, a VisitDebrecen Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a város borszelekciójával egyre több helyi étteremben találkozhatnak a fogyasztók, de megismerkedhetnek velük olyan nyári rendezvényeken, mint a bor- és dzsesszfesztivál, vagy a gourmet-fesztivál.
Kovács Pál, a Magyar Bor Akadémia rendes tagja, a Borászok Barátja, a Debreceni Borozó lapkiadója bejelentette: az első körös tesztelésben a Debreceni Borozó borászokból és borszakírókból álló testülete 15 borvidék, 86 pincészetének 426 borát bírálta.
Az ekkor legtöbb pontot szerző 22 pincészet 96 bora közül választották ki vak kóstolással – a bírálók csak számokkal ellátott borokat kóstoltak – hét kategóriában Debrecen idei borait.
Prémium fehér és vörös, illetve édes fehér kategóriában Debrecen város bora lett 2022-ben a Thummerer Pincészet Egri Chardonnay 2019-es bora (Egri borvidék, Noszvaj); a Takler Borbirtok Primarius Syrah 2018-as bora (Szekszárdi borvidék, Decs), és a Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet Tokaji Aszú 6 puttonyos, 2017-es évjáratú bora (Tokaji borvidék, Tarcal).
A klasszikus fehér, vörös és rozé kategóriában az év idei debreceni bora lett a Koch Borászat Koch Hajós-Bajai Chardonnay 2020-as évjáratú bora (Hajós-Bajai borvidék (Borota); a Hárs Családi Biopincészet Cabernet Franc 2019-es évjáratú bora (Pécsi borvidék, Szajk), illetve a Szentpéteri Borpince Néró Rosé 2021-es válogatása (Kunsági borvidék, Kiskőrös).
Debrecen idei pezsgője a Molnár és Fiai Pincészet Zöldveltelini Brut fehér pezsgő, 2018 (Mátrai borvidék, Abasár).
A díjazott borászatok képviselői az év bora tanúsítványokat a sajtótájékoztató keretében vették át Puskás Istvántól és Kovács Páltól. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Ca di Rajo – Menolia Prosecco Extra Brut/Brut/Extra Dry
A Menolia egy Prosecco DOC Treviso, amely a klasszikus Prosecco…
Tovább olvasom >A bőrszépítés nemcsak a krémeken múlik – mit üzen a dietetikus?
A szépségipar régóta hangsúlyozza a külsőleg alkalmazott bőrápolók szerepét, miközben…
Tovább olvasom >A Babits Borászat aszúja nyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját
A Babits Borászat 2019-es 6 puttonyos aszúja nyerte a Szegedi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csökken a kereskedelem jövedelmezősége – érdemi forrásokat nyit meg a kormány
Május 28-án tartották a Laurel Számítástechnikai Kft. sorrendben 12. Retail…
Tovább olvasom >5500 szépségrajongóval telt meg az MVM Dome
Minden korábbinál nagyobb érdeklődés mellett zajlott le május 23–24. között…
Tovább olvasom >Sikerrel zárult a III. REL Szervezők Napja
Magyarország élen jár a rövid ellátási láncok támogatásában – hangzott…
Tovább olvasom >