Bemutatták az új uniós Közös Agrárpolitika tervezetét

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 12. 17:31

Budapesten is bemutatták a szakembereknek az új uniós Közös Agrárpolitika (KAP) tervezetét, amely várhatóan 2014. elején lép majd életbe. A tervezetről Bokor Péter, az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának osztályvezetője beszélt szerdán a magyar fővárosban. Az új KAP lényege, hogy az a 2013-as nominális szinten kívánja biztosítani 2014. után is a közösségi agrárpolitika pénzügyi hátterét.

Az új KAP finanszírozására várhatóan 435,5 milliárd euró költhető majd összességében. Ebből a pénzből közvetlen támogatásokra 317,2 milliárd euró jutna, míg vidékfejlesztésre 101,2 milliárd eurót lehetne költeni. Az egyéb célok finanszírozására pedig 17,1 milliárd eurót terveztek Brüsszelben.

Az elképzelések szerint az új KAP a mostani közösségi agrárpolitikánál egyszerűbb és átláthatóbb lesz, prioritásai között pedig a gazdasági, a környezeti és a társadalmi kihívásokra való megfelelő válaszadás szerepel az uniós mezőgazdaság és a vidékfejlesztés terén. A Bizottság szerint ugyanis az új KAP kidolgozásával az európai társadalom és agrárszakma között egy új megállapodás jön létre, amely figyelembe veszi az uniós polgárok e területeken megfogalmazott elvárásait.

Ezek közül a Bizottság többek között fontosnak tartja az élelmiszerbiztonság garantálását, az áringadozások és az esetleges gazdasági válságok kezelését, az üvegház hatású gázok kibocsátásának csökkentését, a környezeti fenntarthatóság biztosítását, valamint a vidéki életminőség javítását és sokszínűségének megőrzését. A célok közt szerepel még a versenyképesség javítása és a hatékonyság fokozása, valamint a munkahelyteremtés ösztönzése is.

(munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink