Bemutatta első fenntarthatósági jelentését a Budapesti Értéktőzsde

Szerző: STA Dátum: 2023. 05. 17. 11:00

Bemutatta első, a 2022-es évre vonatkozó fenntarthatósági jelentését a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) – közölte a tőzsde az MTI-vel szerdán.

A tőzsde piaci pozíciója a fenntarthatósági törekvéseket tekintve is speciális, hiszen amellett, hogy önálló gazdasági entitásként a saját működésében érvényesíti a fenntarthatósági aspektusokat, a hazai tőkepiac platformszolgáltatójaként a vállalati kör edukálásában is kiemelt szerepet vállal – idézi a közlemény Végh Richárd-ot, a BÉT vezérigazgatóját.

Az első alkalommal összeállított fenntarthatósági jelentés mindkét szerepkörre kitér

A BÉT a továbbiakban is egyfajta szakmai műhelyként kíván működni a hazai tőkepiac számára, emellett, mint vállalat, jógyakorlatként mutathat példát a fenntartható működés felé vezető úton igyekvő társaságok számára – tette hozzá. A közlemény szerint a BÉT környezetvédelmi, társadalmi felelősségvállalási és vállalatirányítási (ESG, Environment, Social, Governance) jelentésében a 2023-2025 közötti időszakra vonatkozó fenntarthatósági stratégiáját is részletesen taglalja. A BÉT szabályozási, oktatási, piacfejlesztési törekvésekkel, a fenntartható működéshez szükséges tudás és eszközrendszer, piaci infrastruktúra megteremtésével segíti az ESG-szemléletmód hazai terjesztését, ezzel a vállalatok fenntartható működés felé terelését. Az ESG kibocsátói útmutató a kibocsátok ESG-jelentési gyakorlatát támogatja, az európai uniós forrásból megvalósuló mentor program keretében pedig a kis- és középvállalati szektor zöldülését kívánja ösztönözni a BÉT, zöld finanszírozási és ESG-tanácsadás képében. Szintén a kkv-szektort hivatott támogatni a tavaly meghirdetett, a BÉT és az EY által közösen kidolgozott minősítési módszertanra alapuló ESG pilot tanácsadási program – írták.

MTI

Kapcsolódó cikkeink