Bemutatják az új évjáratú Egri Csillag borokat
A hétfő esti ünnepség keretében ötödik alkalommal „indítják útjára” az Egri Csillagot; a szimbolikus fénycsóvát Habis László egri polgármester (Fidesz-KDNP) „lövi fel” – közölték a szervezők a helyszínen, a Fúzió – Gál Tibor Pincészetben, ahol ezúttal 16 egri borász mutatja be 2015-ös évjáratú fehér cuvée-jét, az Egri Csillagot.
A házigazda Gál Tibor egri borász felidézte: az Egri Csillag megalkotásával egy olyan márka felépítése volt a cél, amely az Egri Borvidék kínálatát színesíti, hogy ne csupán a vörösborok, az Egri Bikavér jusson a borbarátok eszébe, hanem a fehérborok is. Kevesen tudják ugyanis, hogy 43 fehér szőlőfajtát termelnek a gazdák a borvidéken.
„Az elmúlt száz év egyik legkomolyabb ötlete volt az egri fehér cuvée, az Egri Csillag gondolata a borvidéken” – mondta.
Az ünnepségről elmondta: egri borászok úgy döntöttek, hogy ezeket az új borokat minden évben közösen, egy időben szeretnék megmutatni a közönségnek, egyszerre hozzák forgalomba. Ez a nap március 15-e, ám a hosszú hétvégére tekintettel ebben az évben ezt az időpontot pár órával előrehozták.
A borászok döntése értelmében – a város „borút-jellegét” erősítve, hagyományteremtő módon – idén először már egy pincészetnél, a Fúzióban történik a fellövés. A következő években pedig más-más borászatoknál „indítanák útjára” az Egri Csillagot.
A szakember felidézte: az Egri Csillag az Egri Bikavér fehér párja, készítését az egri borászok által meghatározott minőségi szabályrendszer foglalja
magába: a borban legalább négy szőlőfajtát kell házasítani, ezeknek minimum 50 százaléka Kárpát-medencei fajta kell hogy legyen és az illatos szőlőfajták aránya nem lehet több 30 százaléknál.
Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke arról beszélt, az egri az ország legdinamikusabban fejlődő borvidéke, amit mutat az is, hogy területe a rendszerváltás idején regisztrált 3000 hektárról mostanra 5600 hektárra nőtt. A következő években pedig további mintegy 300 hektárnyi szőlőterület rekonstrukciója is várható.
Azt is mondta: a fehérszőlők szerepe jelentősen megnőtt az elmúlt időszakban: már több mint 1900 hektáron termelik.
Az elnök kitért arra is, hogy az Egri Csillag Fellövés és a hozzá kapcsolódó április végi Egri Csillag Ünnep immár az egyik legjelentősebb rendezvénye a borvidéknek.
Pál Sándor elmondta: a negyvennél több fehér szőlőfajta által biztosított sokszínűség a borvidék erősségévé vált, lehetővé teszi, hogy minden pincészet egyedi Egri Csillagot tudjon készíteni.
Felidézte: 2011-ben, az első évben mindössze 400 hektoliter Egri Csillagot minősítettek a termelők, 2015-ben 3400 hektolitert, idén március derekáig pedig már 3200 hektolitert. Ez az utóbbi mennyiség közel 500 ezer palack bort takar, így év végéig várhatóan elérik az egymillió palack Egri Csillagot. Ebből is látszik, hogy keresett termékről van szó – tette hozzá.
Ráki Csaba, az április 29. és május 1. között tartandó ötödik Egri Csillag Ünnep főszervezője közölte, hogy a rendezvénynek a megújult Dobó tér ad otthont. Mintegy húsz borász Egri Csillagát várják ide, jellemzően feltörekvő, fiatal zenekarok lépnek fel, illetve „streetfood”-ételeket is kínálnak majd. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Magyar siker a világ legjobb borászatainak rangsorában: a Szepsy Pince a 43. helyen
2024-ben is közzétették a World’s Best Vineyards rangsorát, amely az…
Tovább olvasom >Piacismeret, kapcsolatépítés, marketing
Nem feltétlenül egyforma tapasztalatokkal a hátuk mögött, de egyformán meghatározó…
Tovább olvasom >Hullámvölgyből kifelé
Idén az extrém meleg időjárásnak köszönhetően a megszokottnál jóval korábban kezdődött…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új fejezet nyílt a Pizza Hut történetében: Magyarországi modell alapján újulhat meg az étteremlánc
Szeptember 12-én vágták át a szalagot Pécs legnépszerűbb sétálóutcájában, a…
Tovább olvasom >Már 150 millió darab palackot, üveget és alumínium dobozt váltottak vissza a Lidl áruházakban
Mérföldkőhöz érkezett az új visszaváltási rendszerben a Lidl Magyarország. A…
Tovább olvasom >Stílus újragondolva- megújult a Hungaria pezsgő!
Új, a stílust és az eleganciát még inkább hangsúlyozó külsővel…
Tovább olvasom >