Belvárosi szüret, bor- és gasztrofesztivál Zalaegerszegen

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 08. 26. 11:10

Belvárosi szüretet, bor- és gasztrofesztivált rendeznek Zalaegerszegen szeptember 3. és 7. között – ismertették a szervezők kedden, sajtótájékoztatón.

bor-bor

Zala vármegye a 19. század végén az ország egyik legnagyobb bortermelővidékének számított, a tájegység borászati hagyományai kiemelkedőek – emlékeztetett Gyutai Csaba polgármester.

Hozzáfűzte: a rendszerváltozás után újjáéledtek a borászati hagyományok, a térségben minőségi borászatok kezdték el működésüket. Az öt napon át tartó, kulturális programokat, köztük könnyűzenei koncerteket tartalmazó belvárosi szüret a hagyományok újjáélesztéséről szól. Több tízezer látogatóra számítanak.

Balaicz Zoltán alpolgármester elmondta, hogy a programsorozat az Edda Művek koncertjével kezdődik szeptember 3-án.

Szólt arról is, hogy a zalai megyeszékhelyen nagy hagyománya van a szüreti felvonulásnak, szeptember 5-én a borlovagrendekhez majorettek, néptáncosok, erdészek is kapcsolódnak.

A rendezvényen huszonkét borvidék képviselteti magát, jelen az ország pincészetei – ismertette Ferencz András, a Kvártélyház produkciós vezetője.

Steyer Edina, a Zalaerdő Zrt. munkatársa arról számolt be, hogy augusztus 30-án Bak-Soholláron kerül sor a zalai vadászati évadnyitóra. A hagyományok szerint köszöntők hangzanak el, megkoszorúzzák a Hét vezér emlékhelyét, felavatják az új vadászokat. Idén első alkalommal Tímár Albin mesterszakács irányításával bográcsban készítik el a vadpörköltet a Sohollári-völgyben.

A délutáni programokon néptáncegyüttesek lépnek fel, valamint solymász- és vadászkutya-bemutatókat tartanak. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink