Belgium a dohánytermékek szupermarketekben való betiltására szavazott

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 03. 22. 09:31

Belgium a következő ország, amely szigorúbb szabályokat vezet be a dohány és az alkohol árusítására. Az egyik intézkedés a szupermarketekben történő dohányárusítás tilalma, de az alkoholt árusító helyek száma is csökken.

Jóváhagyta a belga parlament Frank Vandenbroucke egészségügyi miniszter törvényjavaslatát, amely szigorúbb szabályokat ír elő a dohányáruk és az alkohol árusítására.

2025. április 1-jétől a 400 négyzetméternél nagyobb szupermarketekben már nem lehet dohányterméket árusítani. A tilalom az ideiglenes árusítóhelyekre, például fesztiválokra is vonatkozik. Még azokban az üzletekben is tilos lesz dohányárut – beleértve az e-cigarettákat, eszközöket, szűrőket is – látható helyen tartani, amelyekben továbbra is lehet dohánytermékeket árulni. A kiskereskedőknek személyazonossági okmányt kell majd kérniük mindenkitől, aki dohányterméket akar vásárolni és 25 év alattinak tűnik. A reklámozási és promóciós tilalom megszegése esetén szigorú büntetések kiszabása várható.

Ezekkel az intézkedésekkel Belgium Hollandia példáját követi, ahol a dohánytermékek már idén július 1-jétől eltűnnek az élelmiszer-kiskereskedésekből. A dohánytermékek betiltása a szupermarketek forgalmának mintegy 7%-ába kerülhet, és számos független holland boltüzemeltető döntött úgy, hogy külön dohányboltot nyit a szomszédban, hogy kompenzálja a veszteséget.

Tilos lesz továbbá alkoholt 18 éven aluliaknak árusítani. A sör és a bor esetében ez a korhatár továbbra is 16 év marad, kivéve, ha a termék szeszesitalt vagy szeszesital-aromát is tartalmaz. Nem lehet majd alkoholt kapni automatákban, kórházakban és az autópályák mentén lévő benzinkutakon este 22 és reggel 7 óra között. E szabály alól kivételt az útmenti éttermek képeznek.

Retail Detail

Kapcsolódó cikkeink