Befejezték a napraforgó betakarítását Békés megyében

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 10. 04. 11:15

Befejezték a napraforgó betakarítását Békés megyében, a betakarítási koordinációs bizottság elnöke szerint a termés jó, problémák a felvásárlási árakkal vannak.

napraforgo

Kozsuch Kornél kedden az MTI-nek elmondta, 75 ezer hektáron termesztettek idén napraforgót Békésben, a termésátlag hektáronként 2,7 tonna lett. Az összes termés megközelíti a 201 ezer tonnát. A napraforgó minősége jó, olajtartalma az előírtak szerint alakul. Az országban az idén 643 ezer hektáron termesztették a napraforgót.
Hozzátette: probléma a felvásárlási árakkal van, tonnánként átlagosan 90-92 ezer forintot fizetnek a napraforgóért, és az ár egyre csökken.
Az összes bevetett terület körülbelül egy százalékáról nem sikerült betakarítani a termést, ezek a táblák víz alatt álltak. Elmondta: a sok csapadék miatt megyeszerte nagyobb területen jelentkezett idén a gombafertőzés a növénynél.
Ugyanez igaz a kukoricára is, bizonyos fajtáknál jelentős moly, bagolylepke és kukoricabogár kártétel tapasztalható – mondta Kozsuch Kornél, aki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának általános alelnöke is.
Kukoricát 99 ezer hektáron vetettek a megyében, a teljes terület 40 százalékát takarították be. Az alelnök szerint nem zárható ki, hogy sikerül a két évvel ezelőtti rekordmennyiséget megközelíteni, esetleg felülmúlni, ám a jelenlegi csapadékos időjárás még ronthat ezen. Az idén eddig 316 800 tonna kukoricát arattak le.
Az őszi káposztarepce vetési területe mintegy 20 százalékkal nagyobb lett a tervezettnél, 19 800 hektáron vetették el. Az őszi árpa, őszi búza, rozs és tritikálé vetése még nem fejeződött be, a magágy-előkészítés esetén 25 százalékos az elvégzett munka aránya, az őszi mélyszántások még nem kezdődtek el – tájékoztatott a bizottsági elnök.
A betakarítási koordinációs bizottság szerint raktározási kapacitásgondok lehetnek Békésben. Erről Adamcsik László, a körülbelül 15 ezer tonna tárolókapacitással rendelkező Csabai Raktárszövetkezet elnöke az MTI-nek elmondta: országosan a tavalyi 5,2 millió tonna kalászosból körülbelül 1 millió tonna a raktárakban maradt, amihez jön az idei, szintén kimagaslóan jó, 5,18 millió tonnás termés. Szerinte regionálisan kell majd megoldani a problémát, elképzelhető, hogy egyes gazdáknak – ha várni akarnak a magasabb felvásárlási árakra – el kell szállítaniuk a környező megyékbe, Csongrádba vagy Jász-Nagykun-Szolnokba a terményt. Ennél messzebb a magas szállítási költségek miatt nem éri meg – jegyezte meg, akkor már inkább nyomott áron értékesítik a terményt.
Kozsuch Kornél hozzátette: a földeken azért nem marad termény, mert kevés a tárolóhely. (MTI)


Kapcsolódó cikkeink