Bécs a világ legélhetőbb városa

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 08. 16. 11:01

Bécsben a leg­jobb élni a világon londoni elemzők szerint. Az osztrák főváros hét év után taszította le az ausztráliai Melbourne-t az első helyről – olvasható a Világgazdaság Online-on.

Az osztrák főváros, Bécs lett a legélhetőbb az Economist Intelligence Unit (EIU) bank felmérése szerint, s ezzel a lista élén először végzett európai nagyváros – számolt be tegnap a BBC.

Az EIU elemzői idén is 140 nagyváros életminőségét vizsgálták meg politikai, társadalmi stabilitás, köz­­­biz­tonság, egészségügyi ellátás, oktatás, kultúra, környezet és infra­­­­­­­­struktúra szempontjából, és nul­lától százig terjedő skálán rangsorolták a világ nagyvárosait. A kisebb pontszám a legkevésbé élhető, a magasabb pedig a legideálisabb életkörülményeket biztosító várost jelöli.

Bécs 99,1 ponttal lett az első helyezett, Melbourne 98,4 ponttal a második. Ezzel az eredménnyel az osztrák főváros hét év után letaszította az ausztráliai várost a lista éléről.
Roxana Slavcheva, a lista szerkesztője elmondta, hogy számos nyugat-európai városban javult a közbiztonság, és az, hogy Bécs végzett a lista élén, azt tükrözi, hogy „Európa nagyobb részére visszatért a viszonylagos stabilitás”. A lista első tíz helyén azonban Európán kívüli nagyvárosok szerepelnek:

97,7 ponttal a harmadik helyre a japán Oszaka került, amelyet a kanadai Calgary, az ausztráliai Sydney, majd ismét két kanadai város, Vancouver és Toronto követ.

A nyolcadik helyen Tokió szerepel, a japán főváros szintén először került be az első tízbe, amelyből tavalyhoz képest Hamburg és Helsinki szorult ki. Az élmezőnyt Koppenhága és az ausztrál Adelaide zárja.

Az EIU felmérése szerint a listán szereplő városok csaknem felének javult az osztályzata. Az európai városok közül a 2017-ben terrortámadás sújtotta Manchester javított legtöbbet: 16 helyet előrelépve ezúttal a 35., megelőzve olyan nagyvárosokat, mint a 48. helyen lévő London és az 57. New York. A lista készítői szerint Manchester főleg a javuló biztonsági körülményeinek köszönheti a jobb helyezést. A tavalyi manchesteri terrortámadásban 22-en haltak meg – akkor több helyezéssel visszacsúszott a listán –, a rangsorolás szerkesztője elmondta: idén a város megmutatta, hogy képes egy ilyen tragédia után is talpra állni.

A skála másik, negatív végén a háború sújtotta szíriai főváros, Damaszkusz lett a legélhetetlenebb város 30,7 ponttal, nem sokkal előzte meg Banglades fővárosa, Dakka (38 pont) és a nigériai Lagos (38,5).
Az utolsó tízben a pakisztáni Karacsi, Pápua Új-Guinea fővárosa, Port Moresby, Zimbabwe fővárosa, Harare, a líbiai Tripoli, a kameruni Douala, Algír, valamint Szenegál fővárosa, Dakar szerepel még. Az EIU szerint a háború, a terrorizmus, a bűncselekmények, a polgári zavargások sokat rontottak ezeknek a városoknak az osztályzatán.

Budapest a 34. helyre került. A térségből Prága a 60., Pozsony a 64., Varsó a 65., Belgrád Bukaresttel holtversenyben a 82., Kijev a 118. helyen végzett. A magyar főváros maga mögé utasította többek közt Dublint, Madridot, Washington, Reykjavíkot, Bostont, Chicagót és Miamit, ezek mind néhány hellyel lemaradva követik Budapestet. (Szirmák Erik, vg.hu)

Kapcsolódó cikkeink