Bealkonyult a készpénznek Svédországban

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 03. 09. 09:34

Svédországban, ahol még a gyerekek is bankkártyával vásárolnak manapság, a bankkártyás vagy mobil-alkalmazásokon keresztül történő digitális fizetés már annyira széles körben elfogadott, hogy a svédek már nem szívesen tartanak maguknál készpénzt – állítja egy sajtóközleményében a Svéd Intézet.

A KTH-Royal Institute of Technology egy nemrégiben elkészült tanulmányában megállapította, hogy Svédország jelenleg világvezető a készpénz nélküli fizetési forgalom tekintetében.

„A készpénzhasználatunk kismértékű, és ez is rohamosan csökken. Habár még mindig fontos fizetőeszköznek számít számos ország piacán, de ez ma már nem érvényes itt nálunk Svédországban” – mondta a tanulmány szerzője, Niclas Arvidsson.

A KTH tanulmánya szerint, ma már kevesebb mint 80 milliárd svéd korona van forgalomban, míg hat évvel ezelőtt összesen közel 106 milliárd volt.

Ma már a kereskedelmi tranzakciók 80 százalékát a svédek plasztik kártyák használatán keresztül bonyolítják a Svéd Kereskedelmi Szövetség elmondása szerint.

A kisvállalkozások és az utcai árusok számára a svéd iZettle mobil fizetési megoldása, vagy a Swish mobil applikációja teszi lehetővé az egyszerű kifizetéseket, áll a közleményben.

Kapcsolódó cikkeink