Baromfivirsli-innováció a Meriánnál

Dátum: 2015. 11. 27. 10:04

Magyarországon a baromfiipart elsők között 1896-ban Orosházán alapította meg a B. M. Bernardinelli család, így Orosháza méltán nevezhető a magyar baromfiipar bölcsőjének. A továbbfeldolgozó-üzem első csarnokait 1968-ban adták át. A cég termékfejlesztésben mindig is vezető szerepet játszott, több mint két évtizede elsőként kínált a fogyasztók számára libamájkonzervet és vákuumcsomagolt baromfivirslit. Márkázott termékei jól ismertek mind a hazai, mind a nemzetközi piacokon. A vállalat a magyar baromfifeldolgozó cégek közül elsőként jelent meg márkázott készítményekkel az Orsi és a Rex Ciborum termékcsaláddal.

A termékek közös előnye és egyben versenyképessége abban rejlik, hogy a baromfiipari kínálatban az egyik legmagasabb technológiai-feldolgozottsági fokú szegmenst képviseli.

A Merian név megőrzése miatt Merian Foods Kft. a hivatalos cégnév. A Merian Foods Élelmiszeripari Kft. széles termékválasztékot kínál, amely a minőségi feltételek megőrzésével képes kielégíteni a változatos vásárlói szükségleteket.

Az Orsi termékek sokszínű termékskálát takarnak, előállít a cég virsli-, májas-, felvágott-, párizsi- és konzervtermékeket, amelyek több ízben, csomagolásformában és méretben elérhetőek.

merian-3_opt

A Merian Foods Kft. 2013.évben pályázatforrást nyert el az Innovatív K+F projektje megvalósításához. A projekt időtartama 2 év, amely 2015. december 31-ig tart.

A piaci igények, a technológiai színvonal, a környezeti hatások védelme abba az irányba mutat, hogy olyan eljárásokat, technológiákat alkalmazzunk a baromfiipar továbbfeldolgozás területén, amely a piaci igények kielégítése mellett környezetbarát, a környezeti szennyezést és a károsanyag-kibocsátást minimálisra csökkenti.

Cégünk célja a projekt megvalósításával olyan magas hozzáadott értéket előállító élelmiszer-ipari, technológiai eljárások kifejlesztése, amelyek jelenleg sem hazai, sem nemzetközi szinten nem találhatóak meg a baromfi jellegű élelmiszer-feldolgozás területén.

A projekt 3 szakaszból áll, melyek közül az egyik az alginátos technológia. A technológia lényege, hogy a jelenlegi celofán, illetve emészthető belek helyett egy algából nyert bevonattal burkoljuk be a terméket, esetünkben a virslit. Az így kapott termék emberi fogyasztásra feltétel nélkül alkalmas, a virsli előállításának energiaigénye alacsony.

A használni kívánt nátrium-alginátot barnamoszatok sejtfalából nyerik ki, melyek természetes közege a sós tenger. A technológia lényege, hogy kálcium hatására az oldható alginát is oldhatatlan, hőálló anyaggá válik.

A virsli töltése két töltőgép segítségével történik. A nagyobbik töltőgép a masszát, a kisebb töltőgép az alginátot adagolja a virsli felületére. Az alginát burkolatot kálcium-klorid oldatban szilárdítjuk meg. A virsli megfelelő méretre vágását körkések végzik. A termék főzését főzőkádakban végezzük 72°C maghőmérséklet eléréséig. Főzés után a termék hűtőkádba kerül, ahol 10°C maghőmérséklet alá hűtjük. A technológia előnye, hogy hűtés után a termék azonnal csomagolható, a technológiai sorrendben nincs botra szedés, vágás, anyagmozgatás, ami felgyorsítja az előállítást.

A technológia előnyei, hogy nincs béltárolási gond, a burkolat jelentősen olcsóbb, mint a ma használatos belek. Töltés során egyszerű a kaliberváltás. A folyamat zártsága miatt nagyobb a higiéniai biztonság. A gyártási veszteség alacsonyabb.

Az alginátos technológiával egy olyan termék előállítása a cél, mely piacképes, a fogyasztók körében kedvelt, csökkenthető az üzemi energiafogyasztás, környezetbarát.

A Merian Foods Kft. a jövőben több rendezvényen, kiállításon kíván megjelenni, ahol népszerűsítheti, bemutathatja a fogyasztóknak e terméket. (x)