Baromfivirsli-innováció a Meriánnál
Magyarországon a baromfiipart elsők között 1896-ban Orosházán alapította meg a B. M. Bernardinelli család, így Orosháza méltán nevezhető a magyar baromfiipar bölcsőjének. A továbbfeldolgozó-üzem első csarnokait 1968-ban adták át. A cég termékfejlesztésben mindig is vezető szerepet játszott, több mint két évtizede elsőként kínált a fogyasztók számára libamájkonzervet és vákuumcsomagolt baromfivirslit. Márkázott termékei jól ismertek mind a hazai, mind a nemzetközi piacokon. A vállalat a magyar baromfifeldolgozó cégek közül elsőként jelent meg márkázott készítményekkel az Orsi és a Rex Ciborum termékcsaláddal.
A termékek közös előnye és egyben versenyképessége abban rejlik, hogy a baromfiipari kínálatban az egyik legmagasabb technológiai-feldolgozottsági fokú szegmenst képviseli.
A Merian név megőrzése miatt Merian Foods Kft. a hivatalos cégnév. A Merian Foods Élelmiszeripari Kft. széles termékválasztékot kínál, amely a minőségi feltételek megőrzésével képes kielégíteni a változatos vásárlói szükségleteket.
Az Orsi termékek sokszínű termékskálát takarnak, előállít a cég virsli-, májas-, felvágott-, párizsi- és konzervtermékeket, amelyek több ízben, csomagolásformában és méretben elérhetőek.
A Merian Foods Kft. 2013.évben pályázatforrást nyert el az Innovatív K+F projektje megvalósításához. A projekt időtartama 2 év, amely 2015. december 31-ig tart.
A piaci igények, a technológiai színvonal, a környezeti hatások védelme abba az irányba mutat, hogy olyan eljárásokat, technológiákat alkalmazzunk a baromfiipar továbbfeldolgozás területén, amely a piaci igények kielégítése mellett környezetbarát, a környezeti szennyezést és a károsanyag-kibocsátást minimálisra csökkenti.
Cégünk célja a projekt megvalósításával olyan magas hozzáadott értéket előállító élelmiszer-ipari, technológiai eljárások kifejlesztése, amelyek jelenleg sem hazai, sem nemzetközi szinten nem találhatóak meg a baromfi jellegű élelmiszer-feldolgozás területén.
A projekt 3 szakaszból áll, melyek közül az egyik az alginátos technológia. A technológia lényege, hogy a jelenlegi celofán, illetve emészthető belek helyett egy algából nyert bevonattal burkoljuk be a terméket, esetünkben a virslit. Az így kapott termék emberi fogyasztásra feltétel nélkül alkalmas, a virsli előállításának energiaigénye alacsony.
A használni kívánt nátrium-alginátot barnamoszatok sejtfalából nyerik ki, melyek természetes közege a sós tenger. A technológia lényege, hogy kálcium hatására az oldható alginát is oldhatatlan, hőálló anyaggá válik.
A virsli töltése két töltőgép segítségével történik. A nagyobbik töltőgép a masszát, a kisebb töltőgép az alginátot adagolja a virsli felületére. Az alginát burkolatot kálcium-klorid oldatban szilárdítjuk meg. A virsli megfelelő méretre vágását körkések végzik. A termék főzését főzőkádakban végezzük 72°C maghőmérséklet eléréséig. Főzés után a termék hűtőkádba kerül, ahol 10°C maghőmérséklet alá hűtjük. A technológia előnye, hogy hűtés után a termék azonnal csomagolható, a technológiai sorrendben nincs botra szedés, vágás, anyagmozgatás, ami felgyorsítja az előállítást.
A technológia előnyei, hogy nincs béltárolási gond, a burkolat jelentősen olcsóbb, mint a ma használatos belek. Töltés során egyszerű a kaliberváltás. A folyamat zártsága miatt nagyobb a higiéniai biztonság. A gyártási veszteség alacsonyabb.
Az alginátos technológiával egy olyan termék előállítása a cél, mely piacképes, a fogyasztók körében kedvelt, csökkenthető az üzemi energiafogyasztás, környezetbarát.
A Merian Foods Kft. a jövőben több rendezvényen, kiállításon kíván megjelenni, ahol népszerűsítheti, bemutathatja a fogyasztóknak e terméket. (x)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >