Baromfi Terméktanács: Legyen a baromfihúsnak világnapja!

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 05. 13:14

Baromfihús világnap bevezetését javasolja a Baromfi Termék Tanács (BTT) a Nemzetközi Baromfi Tanácsnak (IPC) a szervezet április 6-9. közötti római találkozóján – közölte a szakmai szervezet honlapján Csorbai Attila, a BTT igazgatója.

A terméktanács kezdeményezését az Európai Baromfifeldolgozók és –kereskedők Szövetsége (AVEC) már korábban elfogadta. Ha a tervekre az IPC is rábólint, a BTT az Egyesült Nemzetek Szervezeténél (ENSZ) kéri majd a világnap hivatalos bejegyzését.

A baromfihús világnapra vonatkozó magyar kezdeményezés lényege, hogy fel lehessen hívni a figyelmet az élelmezésben egyre fontosabb szerepet betöltő baromfifélékre és az ágazatban dolgozó szereplők munkájára – mondta Csorbai Attila. Ma a világ lakossága baromfihúsból és tojásból fogyaszt legtöbbet a haszonállatfajok termékei közül és a kereslet dinamikusan növekszik. A tavalyi adatok szerint az ágazat termelése világviszonylatban elérte a 150 millió tonnát, miközben a második helyen álló sertésszektor produktuma 101 millió tonna volt. Ezért kijelenthető, hogy baromfitermékek nélkül éhínség lenne a világon – szögezte le az igazgató.

Csorbai Attila tájékoztatása szerint a BTT a világnapi kezdeményezést két éve indította útjára. Az elképzeléseket az AVEC már korábban jóváhagyta, Rómában pedig várhatóan az IPC is elfogadja azokat. Ezt követően a BTT az ENSZ-nél kéri majd a világnap hivatalos bejegyzését.

Az IPC római találkozóján a világ valamennyi meghatározó baromfitermelő országának szakmai szervezetei képviseltetik magukat – derül ki az előzetes bejelentkezésekből. A várakozások szerint a résztvevők száma az idén meghaladja majd a korábbi rendezvényekét. A négynapos tanácskozáson a szakemberek előadásokat hallgatnak meg többek között a baromfitermék-kódex változásairól, a nyers baromfihúsok szalmonella helyzetéről, a fenntartható baromfitermelésről és a nemzetközi baromfikereskedelem eredményeiről – közli az agromonitor.hu.

Kapcsolódó cikkeink