Baromfi és nyúl – udvarról az asztalra
Gyerekek, akik kedvüket lelik a háztáji munkában. Fiatalok, akik gazdálkodóvá szeretnének válni. Hátrányos helyzetű térségekben élők, akik önellátóak lehetnek. E célok mellett a Hungarikum Baromfi (HU-BA) Faluprogram és a Nyúl-unk a munkáért programok a hagyományok felelevenítését, a szegényebb településeken lakó családok segítését, a baromfi- és nyúltartás újraélesztését tűzték ki célul.
Az egyre népszerűbb egészséges életmód és táplálkozás egyik alapja lehet a nyúlhús és a baromfihús fogyasztása. A nyúlhús alacsony koleszterintartalmának, kedvező tápanyag-összetételének köszönhetően, valamint elenyésző allergén hatása miatt ideális alapja az egészséges és változatos étrendnek. Gyermekek és kismamák számára kifejezetten javasolt a fogyasztása.
Ennek ellenére hazánk lakosságának egy főre jutó nyúlhús fogyasztása igen alacsony. Az elmúlt évtizedekben a Magyarországon előállított nyúlhús szinte kizárólag exportra került, főként olasz, francia, német fogyasztók asztalára.
A magyarok inkább a baromfihúst preferálják. A szárnyasok, otthoni, háztáji körülmények között tartásának megkönnyítésére szintén lehetőséget nyújt a szóban forgó program.
Éppen ezért a háztáji gazdálkodás megismerésében és az állatok tartásának megkönnyítésében is segítséget nyújtanak a többek között a gödöllői Haszonállat-génmegőrzési Központ (HáGK) részvételével zajló programok, melyek lehetőséget teremtenek arra, hogy a hátrányos helyzetű településeken élő családok őshonos magyar baromfit, illetve nyulat nevelhessenek saját kertjükben.
Az ehhez szükséges ismereteket bővíti az a két kiadvány, mely a hagyományos, fenntartható baromfi és nyúl háztáji tartását, valamint annak fejlesztését hivatott bemutatni. Míg az első kiadvány összefoglalja a szabad tartású baromfi és nyúl tenyésztelepek létrehozásának feltételrendszerét és az önkormányzatok erőforrásainak hasznosítási lehetőségeit is, addig a második rész főként a megtermelt hús hasznosítására, így a termékfeldolgozásra, az értékesítésre koncentrál.
A HU-BA Faluprogram háztáji baromfikról szóló tájékoztatójában nem csupán részletes fajtabemutatással, de tartásuk feltételeivel, nevelésük és gondozásuk alapelveivel és a tojástermeléssel kapcsolatos részletes információkkal is megismerkedhetnek a jövőbeli baromfitartók.
Tárkonyos nyúlleves, pástétom tésztaburokban, nyúlbonbon, fokhagymás nyúlpaprikás csupasz krumplis nudlival. Ilyen és ehhez hasonló receptek is szerepelnek a második kiadványban, melyből az olvasó a nyúltartással kapcsolatos információk mellett a hús előkészítésének folyamatával is részletesen megismerkedhet. A nyúzástól kezdve a megfelelő előkészítésig részletes és praktikus információkkal szolgálnak a kiadvány szerkesztői egészen az ételreceptekig.
A projekteknek nagy sikere van az érintett településeken. A Gyimesbükki Vigasztaló Szentlélek Gyermekvédelmi Központ lakói például 18 nyulat kaptak a hozzájuk tartozó felszereléssel együtt. „Hét nagyobbacska fiú lett a nyulak kinevezett gondozója, így a hét minden napjára jutott egy-egy gyermek.”- meséli az otthon vezetője. Emellett Egerág, Megyer, Mátraverebély és Újkígyós is részt vesz a programban.
A szakmai kiadványok, mint támogatott projektötlet, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnökségének értékelése és javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságának jóváhagyásával valósult meg.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A nagy élelmiszerláncok többsége nyitva tartja üzleteit december 24-én délig
A nagy élelmiszerláncok többsége nyitva tartja üzleteit december 24-én, a…
Tovább olvasom >Fogyasztóvédelmi kiválóságok díjazása: elismerték a 2024. év legjobbjait
Az idei év kiemelkedő fogyasztóvédelmi referensei és különdíjazottjai vehették át…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 0,2 százalékkal mérséklődött októberben
Októberben az ipari termelés volumene 0,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,1 százalékkal…
Tovább olvasom >