Baromfi és nyúl – udvarról az asztalra
Gyerekek, akik kedvüket lelik a háztáji munkában. Fiatalok, akik gazdálkodóvá szeretnének válni. Hátrányos helyzetű térségekben élők, akik önellátóak lehetnek. E célok mellett a Hungarikum Baromfi (HU-BA) Faluprogram és a Nyúl-unk a munkáért programok a hagyományok felelevenítését, a szegényebb településeken lakó családok segítését, a baromfi- és nyúltartás újraélesztését tűzték ki célul.
Az egyre népszerűbb egészséges életmód és táplálkozás egyik alapja lehet a nyúlhús és a baromfihús fogyasztása. A nyúlhús alacsony koleszterintartalmának, kedvező tápanyag-összetételének köszönhetően, valamint elenyésző allergén hatása miatt ideális alapja az egészséges és változatos étrendnek. Gyermekek és kismamák számára kifejezetten javasolt a fogyasztása.
Ennek ellenére hazánk lakosságának egy főre jutó nyúlhús fogyasztása igen alacsony. Az elmúlt évtizedekben a Magyarországon előállított nyúlhús szinte kizárólag exportra került, főként olasz, francia, német fogyasztók asztalára.
A magyarok inkább a baromfihúst preferálják. A szárnyasok, otthoni, háztáji körülmények között tartásának megkönnyítésére szintén lehetőséget nyújt a szóban forgó program.
Éppen ezért a háztáji gazdálkodás megismerésében és az állatok tartásának megkönnyítésében is segítséget nyújtanak a többek között a gödöllői Haszonállat-génmegőrzési Központ (HáGK) részvételével zajló programok, melyek lehetőséget teremtenek arra, hogy a hátrányos helyzetű településeken élő családok őshonos magyar baromfit, illetve nyulat nevelhessenek saját kertjükben.
Az ehhez szükséges ismereteket bővíti az a két kiadvány, mely a hagyományos, fenntartható baromfi és nyúl háztáji tartását, valamint annak fejlesztését hivatott bemutatni. Míg az első kiadvány összefoglalja a szabad tartású baromfi és nyúl tenyésztelepek létrehozásának feltételrendszerét és az önkormányzatok erőforrásainak hasznosítási lehetőségeit is, addig a második rész főként a megtermelt hús hasznosítására, így a termékfeldolgozásra, az értékesítésre koncentrál.
A HU-BA Faluprogram háztáji baromfikról szóló tájékoztatójában nem csupán részletes fajtabemutatással, de tartásuk feltételeivel, nevelésük és gondozásuk alapelveivel és a tojástermeléssel kapcsolatos részletes információkkal is megismerkedhetnek a jövőbeli baromfitartók.
Tárkonyos nyúlleves, pástétom tésztaburokban, nyúlbonbon, fokhagymás nyúlpaprikás csupasz krumplis nudlival. Ilyen és ehhez hasonló receptek is szerepelnek a második kiadványban, melyből az olvasó a nyúltartással kapcsolatos információk mellett a hús előkészítésének folyamatával is részletesen megismerkedhet. A nyúzástól kezdve a megfelelő előkészítésig részletes és praktikus információkkal szolgálnak a kiadvány szerkesztői egészen az ételreceptekig.
A projekteknek nagy sikere van az érintett településeken. A Gyimesbükki Vigasztaló Szentlélek Gyermekvédelmi Központ lakói például 18 nyulat kaptak a hozzájuk tartozó felszereléssel együtt. „Hét nagyobbacska fiú lett a nyulak kinevezett gondozója, így a hét minden napjára jutott egy-egy gyermek.”- meséli az otthon vezetője. Emellett Egerág, Megyer, Mátraverebély és Újkígyós is részt vesz a programban.
A szakmai kiadványok, mint támogatott projektötlet, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnökségének értékelése és javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságának jóváhagyásával valósult meg.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Orbán Viktor: jövőre reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés
Reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés 2025-ben Magyarországon –…
Tovább olvasom >Nehéz helyzetben a sertéshúságazat: emelkedő költségek, csökkenő fogyasztás és átalakuló szokások
Évek óta kihívásokkal néz szembe a hazai és az uniós…
Tovább olvasom >Az NGM tájékoztató levélben kéri az embereket, hogy költsenek
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztató levélben fogja értesíteni az önkéntes…
Tovább olvasom >