Barátkozzunk meg a lóhússal?
Fogyasztása sokak szemében szentségtörés, pedig a nálunk tartott lovak egy része is a fazékban végzi. A lóvágásról mindenesetre a szakemberek sem szívesen beszélnek, pedig nem ártana itt sem az átláthatóság.
Kicsattanó izmok, két méter feletti magasság, többmázsás test. A hidegvérű lovak – bár évszázadokon át cipelték hátukon a páncélos lovagokat – a legszelídebb állatok közé tartoznak. A középkor tankját – lovasával ellentétben – békés, türelmes természete tette igazán hatékony harci eszközzé, elég csak arra gondolni, hogy a talpig vasba öltözött harcosokat zokszó nélkül cipelte Párizstól egészen Jeruzsálemig. A hidegvérű lovak a második világháborúig igavonó, teherhordó állatként szolgáltak, a gépek azonban a parasztudvarokról is kiszorították őket. A fajtakör kis híján teljesen eltűnt. Ma viszont ismét újjáéledően van a lótenyésztés.
A hidegvérű lovak azonban nemcsak társállatnak ideálisak, az ízük is kiváló. A lóhúsfogyasztás sokaknak szentségtörésnek tűnik, de tudni kell, hogy a Magyarországon tartott lovak egy része is a fazékban végzi. Olaszországban, a Benelux államokban, Franciaországban kifejezetten kedvelik a lovat, már csak azért is, mert a lóhús, amellett, hogy alacsony koleszterintartalmú, jóval omlósabb, mint például a marháé, és ez az idős állatokra is igaz. A húslótenyésztésről, a lóvágásról ugyanakkor nálunk gyakran a szakemberek sem szívesen beszélnek, pedig nem ártana itt sem az átláthatóság.
Húslótenyésztés Magyarországon nincs, a vágásra szánt lovak általában azok közül az egyedek közül körül kerülnek ki, amelyek nem érik el a tenyésztési célokat – magyarázza Baranyai Sándor, a Magyar Hidegvérűló-tenyésztők Országos Egyesülete társadalmi elnöke. Ezeket az állatokat legtöbbször más módon hasznosítják, majori munkákban, haszonlóként, családi kedvencként vagy egyéb területen (sport, fogat), ha pedig erre sem alkalmasak, előbb-utóbb lóhús lehet belőlük. A szervezett lóhústermelés lehetőségeit mindazonáltal kevéssé tudjuk kihasználni, nincs tudatos termelés, ezért cél lehet egy olyan (hirado.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Tavaly uniós összevetésben is dinamikusan bővült az állattenyésztés teljesítménye
A legfrissebb uniós adatok alapján az Európai Unió tagállamai közül…
Tovább olvasom >AM: kulcsfontosságú az állatorvos-tudományi képzés
A jól képzett állatorvosoknak kulcsfontosságú szerepe van a járványmegelőzésben és…
Tovább olvasom >Kulcsfontosságú az állatorvos-tudományi képzés
A jól képzett állatorvosoknak kulcsfontosságú szerepe van a járványmegelőzésben és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >