Barackünnep Boldogkőváralján
A kajszibarack körül forog minden ezen a hétvégén Boldogkőváralján: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen immár harmadik alkalommal rendezik meg a Gönci Barack Vigasságot szombaton és vasárnap.
A történelmi Abaúj számos egyedi terméke között talán a kajszibarack a leghíresebb, a térségben elsősorban a magyar kajszi, a gönci magyar kajszi, a ceglédi bíborkajszi és a Pannónia fajtákat termesztik.
Ezekből készül a földrajzi eredetvédett gönci barackpálinka is, amely annak köszönheti védett státusát, hogy nemcsak az alapanyaga helyi, hanem lepárlását és palackozását is helyben végzik.
A gönci barackpálinka egyik helyi gyártója két ével ezelőtt döntött úgy, hogy ezt a gasztronómiai különlegességet megismerteti a világgal, mára kezdeményezésük jószerivel hagyománnyá vált.
Mivel a gönci barack különleges puhaságának köszönhetően nehezen szállítható és frissen szedve a legfinomabb, ezért a szervezők most is a szüret idejére időzítették az idei mulatságot.
A hétvégi rendezvényen barackból készült finomságok – lekvár, szörp, palacsinta, rétes, fagylalt és természetesen pálinka – várják a látogatókat, akiknek a vasárnapi élménypiacon bloggerek főznek, a bevételből pedig játszótér épülhet Boldogkőváralján. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Történelmi utazás a magyar bor nyomában – Egerben folytatódik a Rubicon és az MKIK előadássorozata
Május 15-én Egerben folytatódik a Rubicon Intézet és a Magyar…
Tovább olvasom >Gulyáságyúval és tacskófutammal indul a food truck szezon
Több száz éves „food truckok” érkeznek a Kincsem Parkba –…
Tovább olvasom >Május 13-án startol a 44. Országos Borverseny – Dr. Nagy István agrárminiszter fővédnöksége mellett nyitják meg a rangos eseményt
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2025. május 13-án rendezi meg…
Tovább olvasom >