Barackünnep Boldogkőváralján
A kajszibarack körül forog minden ezen a hétvégén Boldogkőváralján: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen immár harmadik alkalommal rendezik meg a Gönci Barack Vigasságot szombaton és vasárnap.
A történelmi Abaúj számos egyedi terméke között talán a kajszibarack a leghíresebb, a térségben elsősorban a magyar kajszi, a gönci magyar kajszi, a ceglédi bíborkajszi és a Pannónia fajtákat termesztik.
Ezekből készül a földrajzi eredetvédett gönci barackpálinka is, amely annak köszönheti védett státusát, hogy nemcsak az alapanyaga helyi, hanem lepárlását és palackozását is helyben végzik.
A gönci barackpálinka egyik helyi gyártója két ével ezelőtt döntött úgy, hogy ezt a gasztronómiai különlegességet megismerteti a világgal, mára kezdeményezésük jószerivel hagyománnyá vált.
Mivel a gönci barack különleges puhaságának köszönhetően nehezen szállítható és frissen szedve a legfinomabb, ezért a szervezők most is a szüret idejére időzítették az idei mulatságot.
A hétvégi rendezvényen barackból készült finomságok – lekvár, szörp, palacsinta, rétes, fagylalt és természetesen pálinka – várják a látogatókat, akiknek a vasárnapi élménypiacon bloggerek főznek, a bevételből pedig játszótér épülhet Boldogkőváralján. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Csökken a kereskedelem jövedelmezősége – érdemi forrásokat nyit meg a kormány
Május 28-án tartották a Laurel Számítástechnikai Kft. sorrendben 12. Retail…
Tovább olvasom >5500 szépségrajongóval telt meg az MVM Dome
Minden korábbinál nagyobb érdeklődés mellett zajlott le május 23–24. között…
Tovább olvasom >Sikerrel zárult a III. REL Szervezők Napja
Magyarország élen jár a rövid ellátási láncok támogatásában – hangzott…
Tovább olvasom >