Banánhéjból biogáz

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 10. 24. 10:00

Nigériában több ezer tonna gyümölcshulladékot vethetnek be villamosenergia-termelésre a régi fővárosban, Lagosban – írja az origo.hu.

A 185 milliós országban körülbelül 75 millió ember nem fér hozzá központi ellátásból a villamos energiához, noha az ország a világ egyik legkomolyabb kőolaj-tartalékán ül.

2014-ben megtörtént az energiaszektor megnyitása a magántőke számára, ám annak előkészítetlensége, a tőkehiány és a korrupció miatt, nem hozta meg a várt eredményt. Most a banán és más gyümölcsök lehetnek az új energiakánaán kulcsai, legalábbis Lagosban. De nem a kormánynak, hanem egy magánkezdeményezésnek köszönhetően.

A nigériai kormány, felismerve az energetikai reform félresiklását, figyelmét a megújuló energiákra irányította. Egy jelentés szerint, az ország napenergia-termelési potenciálja meghaladja a 427 000 megawattot. Ez pontosan 85-ször akkora, mint amekkora villamos energiát jelenleg termelnek az országban. 2016-ban ezért 2,5 milliárd dollárt különítettek el arra, hogy – magánbefektetőkkel közösen – 14 megújuló energiát hasznosító projekttel, 1000 megawattal növeljék a nemzeti hálózatban rendelkezésre álló energiát.

Van azonban egy másik lehetőség, amelyben az állam szintén fantáziát látott, majd az első próbálkozások után, magára hagyta a kezdeményezést.

A Lagos városában található, népszerű Ikosi gyümölcspiacon azonban úgy gondolják, fel kellene támasztani a 2013-ban kipróbált, majd elfelejtett biogáz-termelést. Gyümölcshulladék ugyanis azóta is bőven termelődik az eljáráshoz.

2013-ban a kormány megállapodott egy lagosi székhelyű, fenntarthatósággal foglalkozó céggel a piaci biogáz üzem felállítására. Az üzemben baktériumokkal bontották le a hulladékot, melynek gázai az áramtermelő turbinákat hajtották meg, mintegy 50 közeli üzlet energiaszükségletét biztosítva. A termelők és az árusok örültek: a piac naponta 5 000 tonna hulladékot termel, melynek fele szerves, főként gyümölcsök, elsősorban banán hulladéka. A kereskedőknek nem kellett külön fizetni a hulladék elszállításért, hanem ingyen odaadhatták a biogáz üzemnek, amely környezetbarát módon termelt abból energiát számukra.

Az ígéretesen indult, nemzetközi elismerést kiváltó projekt 3 év után hasalt el. 2016 március 31-én, 12 óra 58 perckor, amikor is Nigéria villamosenergia-hálózata totálisan összeomlott. Korábban soha nem volt arra példa, hogy órák teltek el úgy, hogy az ország egyetlen megawatt energia előállítására is képtelen volt. A csúfos esemény után vezetői fejek hullottak, a hulladékgazdálkodó cég új főnöke pedig – amelyhez a biogáz üzem tartozik – egyszerűen leállíttatta a működést.

A kereskedők most összefogtak azért, hogy az üzem újra munkába álljon, és környezetbarát energiát termeljen a piac számára. A kezdeményezés élére Ajano Ojo, egy helyi nagykereskedő állt, akit a többiek csak „Hulladékátalakítónak” becéznek. Ojo azt mondja, nem csak a piac jelenleg nem működő üzemét kellene újraindítani, hanem a technológiát a háztartásokban is el kellene terjeszteni.

A banánkereskedő egyébként ezzel is foglalkozik, hasonló, csak kisebb üzemeket értékesít nigériai otthonok számára. Szemét ugyanis mindenütt van. Az ebből származó bevételével maga is beszállna a piaci biogáz üzem újraindításához és rentábilissá tételéhez.

A kereskedők úgy vélik, a kormánynak elkötelezettséget kellene vállalnia a környezetbarát energiatermelési módok mellett.

A biogáz üzem egyúttal jelentős könnyebbséget jelentene a hulladék kezelésében is. Lagosban az Ikosi piac az egyik legnagyobb hulladék-előállító, de a város egészében naponta további 8 ezer tonna szemét keletkezik. Ennek jelentős részét hasznosíthatnák ezek az erőművek. Egyes szakértők pedig úgy vélik, az Afrika egyik legnépesebb településének számító Lagos városa, akár teljes energiaszükségletét fedezni tudná a hulladék hasznosításából.

A piac árusai szerint egyértelmű, hogy a kormánynak ki kell állnia ezek mellett a megoldások mellett. (origo.hu)

Kapcsolódó cikkeink