Balatoni összefogás a minőségi vendéglátók elismeréséért
A Balaton megújult kínálatát, minőségi szolgáltatásait szakmai díjjal kívánják honorálni a jövőben a balatoni szervezetek. A kezdeményezést a Magyar Turizmus Zrt. is üdvözölte.
A Balaton Fejlesztési Tanács, az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség és a tóparti vendéglátást képviselő Balatoni Kör közös közleményben hangsúlyozta: ezzel válaszolnak az üdülőrégió vendéglátását ért általánosítgató kritikákra, amelyek a sajtóban az utóbbi hetekben megjelentek.
A MTI-hez pénteken eljuttatott közleményükben kiemelik: fontosnak tartják, hogy az egyre több helyen jellemző, megújuló kínálat és a jó gyakorlatok bemutatkozhassanak. Ezt fogja szolgálni a Balatoni Kör által kezdeményezett, az Év Strandbüféje és a Balaton Séfje díj. A szakmai elismerést odaítélő zsűrit a hazai vendéglátás elismert képviselőinek bevonásával állítják össze. A díjakat először jövőre adják át.
A Balatoni Kör már az idén díjazni fogja a nyár legjobb strandételét, az Év Beach Foodját. Májusban indított strandbisztró programjuk keretében keresik a helyi alapanyagok és hagyományok alapján készített legkreatívabb balatoni ételeket és desszerteket, vagy akár a kínálatot színesítő új nyári italokat, amire a jelentkezési határidő: augusztus 1.
A tóparti kínálatot gazdagító újdonságokat az idén elindított Balaton Napja strandnyitó pikniken mutatták be júniusban. Jövőre a tervek szerint több település részvételével mutatják be a balatoni vendéglátás megújult kínálatát.
A közleményben megjegyzik: jelentős áremelés nélküli megoldást az jelenthet, ha a szezont meghosszabbítják, és külön őszi, tavaszi, sőt téli kínálatot alakítanak ki. Ezért a balatoni szervezetek kívánatosnak tartják az ilyen szezonnyújtó rendezvények, illetve a nyári szezonon túl nyitva tartó helyek kiemeltebb támogatását – hangsúlyozzák a közleményben.
A Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában üdvözölte a balatoni szervezetek törekvését, hogy felhívják a figyelmet az évről évre magasabb minőséget képviselő balatoni kínálat megújulására.
Az MT Zrt. rámutatott: az elmúlt évek fejlesztéseinek és marketingjének köszönhetően a Balaton négy évszakos úti céllá vált, a gazdag balatoni bor- és gasztrokultúrának köszönhetően egész évben elérhető programokkal várja a régió az aktív kikapcsolódás és a gasztronómia kedvelőit.
Rámutatnak arra is, hogy a munkaerő szakképzettsége, illetve a munka iránti elkötelezettsége a régióban magas, az elmúlt időszakban érezhetően nőtt az érintett munkakörök presztízse is.
Hangsúlyozzák azt is állásfoglalásukban, hogy Magyarországot és vele együtt a Balatont a kiemelkedően jó közbiztonság és az alacsony terrorfenyegetettség, valamint a gazdasági kiszámíthatóság vonzó úti céllá teszi mind a belföldi, mind a külföldi utazók körében.
Az MT Zrt. tájékoztatása szerint tavaly a Balatonnál 6,4 millió vendégéjszakát regisztráltak a kereskedelmi és a magánszálláshelyeken. A magánszállásokon közel 18 százalékkal nőtt a vendégek száma az előző évhez képest. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A nyár a Balatoné
Az idei nyáron a teljes magyarországi vendégéjszakák majdnem harmadát a…
Tovább olvasom >Nagy siker volt a Márton-napi hétvége a Balatonnál
Hatalmas érdeklődés övezte a Márton-napi programokat a Balaton partján, ahol…
Tovább olvasom >Új ötletverseny a Balaton fejlesztésére milliós ösztöndíjjal
A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány hatodik alkalommal hirdette meg a…
Tovább olvasom >További cikkeink
20 éves a TV Paprika – A nap videója
Abban, hogy bátrabbak és kísérletezőbbek vagyunk a konyhában, mint két…
Tovább olvasom >A szervízdíj nem borravaló – itt a különbség a kettő között
Gyakran nagy bizonytalanság övezi, hogy a mára szinte mindenhol alkalmazott…
Tovább olvasom >Új magyar MICHELIN-csillagos és Green Star étterem
A mai napon a Michelin lerántotta a leplet arról, hogy…
Tovább olvasom >