Bajnai növekedést vár a turizmustól

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 02. 03. 00:01

A turizmus az idén túljuthat mélypontján, 3-4 százalékos növekedés várható az ágazatban – mondta elemzőkre hivatkozva Bajnai Gordon a Turizmus Idegenforgalmi Kiadó Kft. által szervezett XVIII. Turisztikai Díjátadó Gála és Évadnyitó rendezvényen.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: "a turizmust ez a válság – és általában minden válság – jobban érinti, mint egy átlagos ágazatot, jobban ki van szolgáltatva az időjárásnak, a turisztikai hangulatoknak, világpolitikai konfliktusoknak, gazdasági válságoknak".
Így tavaly mind a vendégek, mind pedig a vendégéjszakák száma 8,5-9 százalékkal mérséklődött, ezzel a visszaeséssel az ágazatban dolgozók csaknem egy havi jövedelme esett ki.
A miniszterelnök szerint a szakma összesen 300 milliárd forintos fejlesztési forráshoz juthat. Az európai uniós forrásokból ugyanis több mint 300 milliárdot biztosítanak, ebből 140 milliárd sorsa már eldőlt, jelenleg 300 projekt áll beruházás alatt. Bajnai úgy vélte, hogy a szakma képviselői munkájukkal kikövetelik és kiérdemlik, hogy a mindenkori magyar kormány nagyobb figyelmet fordítson az ágazatra, hiszen a foglalkoztatottak 8-9 százaléka dolgozik a turizmusban – közli az MTI Eco.
Kapcsolódó cikkeink