Bajban van a kávéfőzőgyár

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 01. 11. 11:16

Súlyos válságba került a Szarvasi márkájú kávéfőzőket és az Ikeának is lámpákat gyártó Szarvasi Vas-Fémipari Zrt., nyár óta több mint 200 dolgozót küldtek el. A 66 éves társaság tavaly másfél milliárd forintból fejlesztette lámpagyárát, ám ez sem segített, a vezetőség októberében leállította a beruházást és az eszközök értékesítése mellett döntött – tudta meg a Napi.hu.

Nagy bajban van a legismertebb magyarországi, háztartási kisgépeket – lámpákat és kávéfőzőket – gyártó Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. A cég Békés megyében 85 fős csoportos létszámleépítést jelentett be 2018. december 21-én az illetékes kormányhivatalnál, ennek indokaként likviditási problémát jelölt meg – derül ki Bodó Sándor pénzügyminisztériumi államtitkár írásbeli válaszából, amelyet Stummer János jobbikos országgyűlési képviselő Mi lesz a szarvasi “vasipari” dolgozóival? című kérdésére adott. (A dokumentumot a parlament honlapján tették közzé.)

Az Ikeának szállít a legendás magyar cég
Az ellenzéki képviselő a folyamatban lévő elbocsátásokra és a cég tartozásaira hivatkozva arról érdeklődött az innovációs és technológiai minisztertől, hogy az állam tervezi-e – a Gyulai Húskombinát megmentéséhez hasonlóan -, hogy segítséget nyújt a zrt. több száz szarvasi és környékbeli dolgozójának, valamint segít-e abban, hogy “a vasipari cég hírneve és kiváló termékei a jövőben is öregbítsék Szarvas, valamint hazánk hírnevét”?

A képviselői kérdésre nem az innovációs, hanem az illetékes pénzügyminiszter, illetve az ő nevében az államtitkára válaszolt. A dokumentumból kiderül, hogy a munkavállalók újbóli elhelyezkedésében az illetékes járási kormányhivatal tanácsadással, képzéssel és támogatással segít a társaságnak, egyéb állami segítséget azonban nem terveznek. Az államtitkár arra is felhívja a figyelmet, hogy az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. által működtetett munkahelymegőrző támogatás is segítséget nyújthat, amelyet átmeneti nehézséggel küzdő vállalkozások vehetnek igénybe, ha megfelelnek a támogatási feltételeknek. Az államtitkár válaszát azzal zárja, hogy “a szarvasi járásban 2018. december végén 275 betöltetlen álláshely van, ami nagyban segítheti az érintettek mielőbbi elhelyezkedését”.

Előre menekültek, de elbuktak

A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. likviditási gondjait a lámpagyártás piaci környezetének megváltozása, egyes termékek veszteségessé válása és az új, nagy volumenben gyártani tervezett lámpamegrendelésének visszaesése okozta – tudta meg a napi.hu a társaság menedzsmentjétől. Ezen a helyzeten a vállalkozás által végrehajtott másfél milliárd forint értékű beruházás sem tudott változtatni – amelynek keretében fröccsöntő gépeket, robottechnológia perifériákat, fémgőzölő és lakkozó berendezéseket vettek, mindezt saját erőből és bankhitelből finanszírozták.

A nagyrészt hitelből megvalósított fejlesztést annak érdekében hajtották végre – a társaság 2018 április bejelentése szerint- , hogy a svéd lakberendezési óriásvállalattól kizárólagos gyártási megbízását kapjanak egy lámpacsalád gyártására. A Napi.hu információi szerint azonban a gyártósorokról az elmúlt hónapokban nem megfelelő minőségű termékek is kikerültek jelentős mennyiségben. (Ez a termékcsalád az Ikea PS 2014 néven forgalmazott, a svéd bútorvállalat honlapja szerint a” tudományos fantasztikus filmek által inspirált” függőlámpáé)

A termék gyártását egy kínai vállalattól vették át. A cég tavaly áprilisban azt közölte az MTI híre szerint, hogy a számításaik szerint nyáron már ők lesznek a lámpacsalád kizárólagos beszállítói az Ikeának, és évi egymillió lámpa értékesítését tervezik. 120 új munkavállalót is felvettek. (A szarvasi cég 1996-ban kötött együttműködési megállapodást a bútoróriással.)
Leállították a beruházást, több mint 200 dolgozót elküldtek

A társaság jelenleg igen nehéz helyzetben van, a 2018-as évet veszteséggel zárta, ezért 2018. októberében a vezetőség a beruházás leállítása és az eszközök értékesítése mellett döntött a cég terheinek csökkentése érdekében – közölte a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt.

Korábban a bérelt munkaerővel együtt több mint 400 saját és munkaerő-kölcsönzőtől igénybe vett dolgozót foglalkoztattak; 2018 nyara óta fokozatosan, összesen több mint 200 embert voltak kénytelenek elbocsátani. “Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy segítséget nyújtsunk volt alkalmazottjainknak, ennek köszönhetően már 23 főt tudtunk elhelyezni partner vállalatainknál és további tárgyalások vannak folyamatban” – közölte a társaság a napi.hu-val. A NAV adatai szerint most 224 alkalmazottja van a cégnek.

Jelenleg a lámpagyártás termékei folyamatosan futnak ki, a hagyományos termékek gyártása a társaság likviditásának függvényében folynak. A vezetőség célja a nagy múltú társaság megmentése, ezért is dolgozik a reorganizáción hónapok óta. Jelenleg is többféle megoldáson dolgozunk, egyeztetünk a bankokkal, próbálunk friss tőkét bevonni, új partnereket találni – írták a lapunknak küldött válaszukban. (Domokos Erika, napi.hu)

Kapcsolódó cikkeink